Vízilabda

Hangos bírókat, nyárra átütemezett bajnokságot javasol Gergely István

Az olimpiai bajnok kapus szerint többet ki lehetne hozni a vízilabda népszerűségéből

  • MTI

Gergely István szerint meg kell változtatni a vízilabda szabályait ahhoz, hogy a sportág versenyképesebb, egyben a médiának, a közönségnek és a szponzoroknak eladhatóbb legyen.

A Groupama-Honvéd kétszeres olimpiai bajnok kapusa többek között az ítéleteket a közönségnek kihangosítva magyarázó bírók bevezetését sürgette a "Sportágak versenye I., csapatsportok" elnevezésű konferencián tartott keddi előadásában, a TF-en.

"Ma a vízilabda a legsikeresebb csapatsport idehaza, de ez nem biztos, hogy így marad" – kongatta meg a vészharangot Gergely, majd hozzátette: "Nem lehet látni, mi történik a víz alatt, a közönség számára ezért sokszor nehezen követhető a játékvezetők ítélete. A megoldás az lenne, ha az amerikaifutballhoz hasonlóan a vízilabdában is beszélő bírókat alkalmaznának, akik három-négy szóval hangosan elmagyaráznák ítéleteiket, például hogy ki, milyen szabálytalanságot követett el” – fogalmazott a pólós.

A sportmenedzseri diplomát is szerzett hálóőr szerint növelni lehetne a nézőszámot, ha a magyar bajnokság nem szeptembertől júniusig tartana, hanem a szezont kitolnák a nyári hónapokra, amikor más sportágakban holtidény van.

"Sajnos a kéziseknél és a kosarasoknál is velünk egyszerre rendezik a bajnokság rájátszását, ami megosztja a nézők és a média érdeklődését, és ennek a szponzorok sem örülnek. Nem véletlen, hogy amíg a bajnoki meccseinkre alig négy-ötszázan jönnek ki, addig a válogatottal nyáron rendre több ezer néző előtt játszunk a Margitszigeten."

Gergely úgy látja: jobban össze kellene hangolni a különböző csapatsportágak versenynaptárát, hogy egy-egy klub szurkolói hétvégenként több sportág meccseire is ki tudjanak menni, ezzel is emelkedhetne az egyesületek jegybevétele.

A Honvéd kapusa szerint a vízilabdának újra szabadtéri sportággá kellene válnia. "A fedett uszodákban nehéz olyan hőmérsékletet teremteni, ami a fürdőnadrágos játékosoknak és a kabátban érkező nézőknek egyformán megfelelő. Kijön egy fiatal télen az uszodába, s mivel nincs ruhatár, nagykabátban üli végig a meccsünket. Leizzad, hazamegy, jól megfázik, s egy életre elmegy a kedve a vízilabdától."

Gergely úgy érzi, jobban oda kellene figyelni a sportvezetők kiválasztására is. "Attól, hogy valaki olimpiai bajnok, még nem biztos, hogy jó vezető lesz, aki ért a joghoz, vagy a költségvetés készítéséhez" – zárta előadását Athén és Peking aranyérmese.