Kerékpár

Contadort egy évre tiltották el

  • MTI

Egy évre tiltotta el Alberto Contadort a Spanyol Kerékpáros Szövetség, mert tavaly a Tour de France-győzelmekor doppingszert mutattak ki a szervezetében.

Contadort eltiltották - Fotó: AFP

Az El Pais című lap és az EFE spanyol hírügynökség úgy értesült, hogy a fegyelmi testület arról is határozott, hogy a francia körversenyen aratott sikerétől megfosztja a kerekest.

A szerdán meghozott ítéletet egyelőre sem a szövetség, sem Contador képviselője nem kommentálta, mert azt hivatalosan csütörtökön hozzák nyilvánosságra. A 28 éves bringás és a nemzetközi szövetség (UCI) is fellebbezhet tíz napon belül a döntés ellen.

A Tourt tavaly harmadszor megnyerő, továbbá a másik két háromhetes körversenyen, a Giro d,Italián és a Vuelta a Espanán is korábban győztes Contador klenbuterollal bukott le, szerinte fertőzött hússal került a szervezetébe a tiltott szer. Contador versenyzési jogát tavaly augusztusban függesztették fel az ítéletig, így a mostani határozat értelmében 2011 augusztusáig nem versenyezhet, eszerint a Tour de France-on sem indulhat.

Korábban egyetlen kerekest fosztottak meg a Tour de France-on aratott összetett győzelmétől. Az amerikai Floyd Landis, aki éppen múlt héten jelentette be visszavonulását, 2006-ban nyerte meg a sportág legrangosabb körversenyét, de a 17. szakaszon levett mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint, így a "zöld asztalnál" végül a mögötte második spanyol Oscar Pereiro Sio diadalmaskodott a Touron. Ezúttal a luxemburgi Andy Schleck vallhatja magát a tavalyi viadal bajnokának, amennyiben jogerőssé válik az ítélet.