Férfi kézilabda-vb

Óriási bravúrral vertük meg a német válogatottat

Fantasztikus mérkőzésen vertük meg a német válogatottat, így minden a holnapi spanyolok elleni összecsapáson múlik.


Most vagy soha - ez is lehetett a magyar csapat jelszava a Németország elleni vb-középdöntő-mérkőzés előtt. Győzelmünk esetén tovább élhetett volna esélyünk a 2012-es londoni olimpiára, az újabb vereség viszont megpecsételte volna sorsunkat.

A magyar csapatban bevetésre került a csodafegyver, az eddig pihentetett Perez Carlos is. Nem volt ott viszont a többiek között Gál Gyula, a csapat beállósa vádlisérülést szenvedett a bemelegítés során. A kapuban ezúttal Fazekas Nándornak szavazott bizalmat kezdőként Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

A magyar csapat szerezte meg a vezetést, Iváncsik Gergő egy gyors lerohanás után lőtte ki a kapu bal oldalát (1-0). Ezt követően Ilyés és Mocsai Tamás góljaira Heins válaszolt (3-1). A védekezésünk az első percekben kifejezetten jó volt, rengeteget blokkoltunk, Fazekas is bravúrokat mutatott be. A hetedik percben a német kapitány, Heiner Brand kért időt. Ez meg is hozta a hatását, hiszen három gólt szereztek zsinórban, ezzel sikerült egyenlíteniük (4-4). A lendületük azonban tovább tartott, és Gensheimer vezérletével már ők vezettek három góllal (4-7). Ebben a periódusban több mint hét percig gólképtelen volt a magyar csapat, amit egy ilyen kiélezett meccsen nem lehet büntetlenül megtenni. Mocsaiék azonban nem roppantak össze, kihúzták a rossz periódust, majd Harsányi és Ilyés góljaival sikerült egyenlítenünk is (8-8). A vezetést azonban nem tudtuk megszerezni, sőt Kraus góljával ismét kétgólosra duzzadt a német-előny. Mocsai Tamás erre tudott válaszolni, azonban Groetzki másodpercekkel az első félidő vége előtt ismét kettőre növelte az előnyt (10-12). Alapvetően nem játszottunk rosszul az első félidőben, a védekezésünk megfelelően működött, de sok volt Iváncsikék ki nem kényszerített hibája támadásban.

Mocsai Lajos néhány szóban közvetlenül a mérkőzés után értékelt a Sport TV-nek:

Fantasztikus felkészülésen vagyunk túl, most már azok is látják, akik a franciák elleni vereséget követően kételkedtek bennünk. A pihenőnapon rengeteget elemeztünk, a megbeszélt taktikai elemeket meg is tudták valósítani játékosaim. A németek az Izland elleni győzelmüket követően elhitték, hogy könnyű lesz győzniük ellenünk, de a magyar csapat játéka folyamatosan javult, így a végén mi örülhettünk."

A második játékrész Fazekas védésével kezdődött, majd Zubai talált be ziccerből (11-12). Ekkor emberelőnybe kerültünk, de ismét nem tudtunk vele mit kezdeni, a németek jöttek ki belőle jobban (12-14). Iváncsik és Perez azonban ismét felhozta a csapatot, és a mérkőzés kezdődhetett elölről (14-14). Iváncsik góljával hosszú idő után újra megszereztük a vezetést, innentől pedig őrült rohanás kezdődött. Egy gól itt, egy ott, majd Harsányi már a német cserekapusnak talált be, amivel kettőre duzzadt az előnyünk (19-17). Mocsai Tamás kiállítása miatt viszont szorult helyzetbe kerültünk negyed órával a vége előtt. Heinl talált be a kapunkba, ezzel egy gólra jöttek fel a németek (20-19). Brand nem várta meg a végjátékot, ismét időt kért a német kapitány. Zubai kiállítása miatt megint hátrányba kerültünk, de Kraus lövését Fazekas kitolta. Harsányi kétgólos előnynél hetest hibázott, és ezt alaposan megbüntette az ellenfél, két perc alatt egyenlítettek (21-21). Perez a kapussal együtt szerezte meg újra a vezetést, majd Iváncsik Gergő büntetőből volt eredményes (23-21). Elhúzni azonban nem sikerült, mert Kaufmann előbb hetest harcolt ki, majd gólt lőtt (24-23). Fazekas védése után labdát sikerült szereznünk, majd Mocsai Lajos időt kért. Ilyés bombájával újra sikerült elhúzni (25-23), de Glandorf megint tudott válaszolni. Császár fontos szituációban eladta a labdát, Iváncsik Tamás azonban óriási bravúrral labdát szerzett. A végén Császár ismét főszereplő volt, de ezúttal pozitív értelemben, döntő helyzetben talált be, Fazekas pedig óriási bravúrt mutatott be, ezzel eldőlt a mérkőzés (26-24). Iváncsik Tamás még gólt szerzett, majd az utolsó másodpercben szépítettek a németek, de a győzelmünkön ez már nem változtatott (27-25).

Óriási bravúrral, hatalmas küzdelemben sikerült legyőznünk a német válogatottat, a magyar csapatból Fazekas, a két Iváncsik és Perez is kiemelkedőt nyújtott. A főszereplők az MTI-nek értékelték a találkozót.

Középdöntő, I. csoport (Jönköping):

2. (utolsó előtti) forduló:

Magyarország –Németország 27-25 (10-12)

Gólszerők: Iváncsik T. 5, Perez 5, Harsányi 5/3, Mocsai 4, Iváncsik G. 3/1, Ilyés 2, Császár 2, Zubai 1, illetve Kaufmann 5, Kraus 4/3, Glandorf 4, Gensheimer 3, Pfahl 2, Preiss 2, Sprenger 2, Haass 1, Groetzki 1, Heinl 1

Holnap 18:30-kor játszunk a már négy közé jutó spanyolokkal. Amennyiben legalább egy pontot szerzünk ellenük, már biztosan megszerezzük a csoport negyedik helyét, és játszhatunk az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt jelentő 7. helyért.