Magyar foci

Orbán Puskás és Hidegkuti szobrát avatta fel Kairóban

  • MTI

Az Aranycsapat egykori két legendás labdarúgójának, Puskás Ferencnek és Hidegkuti Nándornak az emléktábláját avatta fel Orbán Viktor vasárnap Kairóban, az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség székházánál.

Az egyiptomi látogatáson tartózkodó magyar miniszterelnök az avatáson elismerését fejezte ki az egyiptomi futball sikere iránt, amelyet - mint fogalmazott - "igyekszünk utolérni mi, magyarok is".
Mint mondta, Hidegkuti és Puskás sok boldog pillanatot okozott a magyaroknak és az egyiptomiaknak egyaránt. Felidézte, hogy Hidegkuti Nándor többszörös bajnokcsapatot csinált Egyiptomban.

"A futball arra jó igazán, hogy elfogadjuk a másikat, toleranciát ugyanis nem könyvből, hanem a futballöltözőben lehet tanulni, hiszen ott nem számít, ki a szegényebb, ki a gazdagabb, ki a szebb, ki az okosabb. Mindenki ugyanazt a mezt veszi fel, és egy közös célért megy a pályára" - emelte ki Orbán Viktor, aki szerint a labdarúgás ezért sokat tehet a világbékéért.

A kormányfő átadta a "futballszerető magyar társadalom" üdvözletét, és nagyrabecsülését fejezte ki, hogy ilyen élénken ápolják a magyarok nagyjainak emlékét Egyiptomban. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a szépséget számára Puskás Ferenc annak idején az angoloknak rúgott gólja jelenti.