EURO 2012

Itt az ukrán Vuvuzela!

Ukrajna már gőzerőkkel készül a Lengyelországgal közösen rendezett 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságra, méghozzá a Vuvuzela helyett a Zozulicával.

Ukrán nemzeti hangszer - Zozulica - Fotó: ukraine2012.gov.uaMegvan Ukrajna válasza a Vuvuzelára, ez pedig a Zozulica - adta hírül az ukrán UNIAN hírügynökség. Ez nem más mint egy agyagból égetett ukrán nemzeti hangszer, amiből egyszerűbb dallamokat és madárhangokat lehet megszólaltatni. A Zozulicát helyi kézművesek állítják elő, méretük 5 és 22 centiméter között lehet.

"A Zozulicának aránylag halk, kellemes a hangja, nem irritáló, mint a dél-afrikai vuvuzelának. A javaslatot már a 2012-es kontinensbajnokság szervezőbizottságához is eljuttattuk" - mondta Alekszandr Kucserjavij, az Ukrán Sportmarketing Szövetség elnöke.


Sztefan Resko, az Ukrán Labdarúgó Szövetség tagja azonban nem tartja ennyire jónak az ötletet.

"Kétlem, hogy az UEFA hozzájárulna egy agyag síp beviteléhez a stadionokba. Ezek a hangszerek ugyanis meglehetősen szilárdak és törékenyek, márpedig az éles darabjaikkal személyi sérülést is lehet okozni. A szurkolóknak még a műanyag palackokat is tilos bevinniük" - nyilatkozta a szövetség küldötte.

Kucserjavij szerint viszont rengeteg megoldásuk van a felmerülő problémák kiküszöbölésére.

A zozulica, az ukrán vuvuzela