Férfi kézilabda-vb

Minden a hétfői magyar-német meccsen múlik

  • MTI

Azzal, hogy a magyar válogatott szombaton kikapott a címvédő, olimpiai bajnok franciáktól, valamint a németek legyőzték az izlandiakat, mindenki különös figyelemmel várja a hétfői magyar-német meccset a svédországi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Mocsai Lajos a kézilabda-vb-n - Fotó:AFP

Mindkét csapat 2-2 ponttal áll a Jönköpingben 18:15-kor kezdődő összecsapás előtt. A magyarok minden bizonnyal már bevetik Perez Carlost, akit hivatalosan legkésőbb hétfőn 9 óráig lehet benevezni a tornára.

Közben megkezdődtek a számolgatások az olimpiai kvalifikációt illetően. Az ötkarikás selejtező tornára a vb 2-7. helyezettjei alanyi jogon bekerülnek, a vb-aranyérmes pedig egyből londoni kvótát szerez. Amennyiben a vb 1-7. helyezettje nyeri a jövő januári, szerbiai Eb-t, akkor a vb-8. utólag jut selejtezős tornát érő helyhez.
A középdöntő 12 csapatából 11 európai, Argentína az egyetlen kakukktojás. Amennyiben a dél-amerikai együttes a vb-n a legjobb hét közé kerül (erre minimális az esélye) és megnyeri a jövő évi kontinentális selejtezőt (erre annál inkább), akkor még a vb-9. is utólag kap egy selejtezős pozíciót.

Az ötkarikás kvalifikációs rendszerben a legerősebb földrész – Európa – kap még egy selejtezős tornát jelentő helyet. Vagyis: amennyiben a mostani vb 1-7. helyezettje közül bármelyik gárda nyeri az Eb-t, akkor a jövő januári szerbiai kontinensviadalról egy csapat egyből kikerül a londoni játékokra, és további két válogatott – Eb-helyezésétől függően - még selejtezős tornán vehet részt 2012 áprilisában.
Ez azt jelenti, hogy ha a magyar válogatott a vb-n nem jut a hét vagy nyolc közé, akkor az Eb-n úgy kell szerepelnie, hogy legfeljebb egyetlen olyan csapat előzze meg, amely még nem jutott direkt olimpiai kvótához vagy nem zárt a vb-n a legjobb hét között.
Itt jön képbe a németek elleni hétfői ütközet. Mivel a németek 27-24-re legyőzték azt az Izlandot, amely a vb első fordulójában hat góllal, 32-26-ra jobbnak bizonyult a magyaroknál, előfordulhat, hogy a három csapat 4-4 ponttal zár, és ebből a körbeverésből csak akkor lehet jól kijönni, ha minimum hat góllal nyer a Mocsai-csapat.

A nyolc közé akkor lehet jutni, ha a középdöntős csoportban legfeljebb három együttes előzi meg a magyarokat. A franciák és a spanyolok elléptek, és még egy esetleges németek elleni sikerrel is fennáll az a veszély, hogy a német és az izlandi együttes is a magyarok elé kerül. Hétfői vereség esetén nincs mit számolni, akkor csoportjában nem lehet ötödiknél jobb a Mocsai-alakulat, vagyis csak a 9., rosszabb esetben pedig a 11. helyért játszat.
A magyaroknak kedvező lenne a németek elleni győzelmen túl, ha legyőznék a franciákkal döntetlent játszó spanyolokat kedden, vagy ha Izland pontot rabolna a spanyol vagy a francia együttes ellen (ezekre kevés esély mutatkozik).
Összességében a legfontosabb, hogy a németeket le kell győznie a magyar csapatnak hétfőn, de lehet, ez is kevés lesz a nyolc közé jutáshoz.
A magyar játékosok vasárnap délelőtt addig pihenhettek, amíg csak akartak. Délben ebéd, 14:30-tól pedig edzésen vesznek részt.