Férfi kézilabda-vb

Súlyos vereséget mértek ránk a franciák

Magyarország súlyos vereséget szenvedett a svédországi férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első körében. Válogatottunk 20 percig állta a sarat a világ legjobb csapatával szemben, sőt, addig többször is vezettünk, de az első félidő hajrájában beindult a francia henger, a második játékrészben pedig teljesen felőrölte a címvédő Mocsai Lajos együttesét.

Középdöntő, 1. forduló, I. csoport (Jönköping):
MAGYARORSZÁG-FRANCIAORSZÁG 24-37 (13-18)
Gól: Karabatic 7, Accambray 6, Fernandez 5, Abalo 4, Roine 4, Gille 4, Honrubia 2, Guigou 1, Sorhaindo 1, Junillon 1, Joli 1, Bingo 1, illetve Mocsai 7, Ilyés 4, Császár 3, Nagy 2, Katzirz 2, Harsányi 2, Gál 1, Iváncsik G. 1, Törő 1, Lékai 1.

Korábban:
Németország-Izland 27-24 (15-13)
Spanyolország-Norvégia 32-27 (15-12)

A csoprt állása:

1. Franciaország 5 pont (95-75)
2. Spanyolország 5 (86-79)
3. Izland 4
4. Németország 2 (74-80)
5. MAGYARORSZÁG 2 (76-92)
6. Norvégia 0

20 percig volt meccsben a magyar válogatott a franciákkal, sőt, kitűnően kezdtünk a világ legjobbjai ellen. Tegyük hozzá, a védelmek egyik oldalon sem jeleskedtek, ezt a magyarok használták ki jobban, ha hibázott az ellenfél, büntettünk. Nem engedtük felépíteni a franciák játékát, akik idegesek voltak a mérkőzés elején, átlövőink jóval a várt fölött teljesítettek. Bő negyedóra után aztán az ellenfél felvette a ritmust, mi pedig a remek kezdést követően nem tudtunk újítani, az első félidő ötgólos francia előnnyel zárult (13-18).

A második játékrészben aztán az első másodperctől az olimpiai bajnok irányított, fantasztikusan keverték a kártyákat, számtalanszor változtattak a felálláson, míg a magyarok játékát kényszerű cserék, gyenge támadásbefejezések jellemezték. Több helyzetet is kihagytunk, amik megbosszulták magukat, és bemutatót kaptunk a világszínvonalú védekezésből. Minden párharcot megnyertek a franciák, felőrölték védelmünket, ebben a helyzetben kapusaink kiszolgáltatottak voltak, de Mikler Roland és Fazekas Nándor még így is többször bravúros védést mutatott be. Sajnos a végére edzőmeccs-szerűvé fajult a mérkőzés. Játékosaink közül az első féidőben Mocsai Tamás, Ilyés Ferenc és Császár Gábor remekelt, a második félidőben Nagy Kornél, Harsányi Gergely és Katzirz Dávid villant egyszer-egyszer. Ne felejtsük el, a világ jelenlegi legjobb csapatától, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím védőjétől kaptunk ki, a vasárnapi szünnap után hétfőn egy teljesen más mérkőzés vár ránk: az olimpiai ezüstérmes izlandiakat legyőző németek következnek. Ellenük már Pérez Carlosszal kiegészülve állunk fel, reméljük több sikerrel, mint ma.

A francia válogatott letarolt minket

Mocsai Lajos szövetségi kapitány értékelése a találkozó után:

"Húsz percig játszottunk jól, majd főleg a védekezésben elmaradt a csapat attól, amit vártam. A szünet előtt két-három kisebb sérülés történt, ezek miatt cserélni kellett, és ekkor már olyan hátrányba kerültünk, amelyről nem hittük el, hogy ledolgozható. Később több poszton cseréltem, igyekeztem mindenkinek bizonyítási lehetőséget adni. A franciák nagy iramot diktáltak, sokat hibáztunk ilyen tempó mellett. A németek legyőzték Izlandot, látszott, hatalmas a küzdőképességük, és remek fizikai állapotban vannak. Óriási fegyvertény lenne győzni ellenük. Segítségünkre lesz Pérez Carlos is."

A mérkőzés összefoglalója:
A magyar válogatott első támadásából gólt szerzett, Iváncsik Gergő volt eredményes (1-0). 3-3-ig fej-fej mellett haladtunk, majd Bertrand Gille először szerezte meg a vezetést a negyedik percben a franciáknak (4-3). Mocsai Tamás a hetedik percben két gyors góllal egalizált (5-5). Keményen tartottuk magunkat, Császár és Ilyés révén a 12. percben kétgólos előnyünk volt (8-6). A franciák keményítettek védekezésükön, de továbbra is kitűnően tartottuk magunkat. A 17. percben, 9-8-as magyar vezetésnél Mocsai Lajos időt kért, de szerencsére nem azért, mert nagy baj lett volna - ekkor még nem. Pedig több ziccert is kihagytunk, de egyelőre ezek nem bosszulták meg magukat. A félidő derekán sajnos megtorpant a magyar csapat, Mocsai nyolcperces gólcsendet tört meg (10-9). A 21. percben Fernandez révén hosszú idő után vezetett a címvédő (11-10), de Császár egyenlített (11-11), viszont Mocsait sajnos hosszú percekig ápolták a pálya szélén. A hajrára felpörögtek a franciák, a mieink elfáradtak, egyre nehezebben rendeződtünk vissza, Karaboue biztosan védte a francia kaput. A 28. percben, 13-16-nál a Claude Onesta kért időt, inkább csak taktikai okokból. A szünetre ötgólos hátrányban (13-18) vonultunk.

A második félidő első találatát az első felvonás hajrájában kényszerűen lecserélt Mocsai Tamás szerezte (14-18). Sajnos nem következett hasonló kezdés magyar részről, mint a mérkőzés elején, a 34. percben már hét góllal vezetett az olimpiai bajnok (14-21). Ízelítőt kaptunk a világszínvonalú védekezésből, és egyre több lehetőséget hagytunk ki, Karaboue kapuja bevehetetlen volt. Katzirz Dávid gólja a 42. percben csak szépségtapasz volt (16-24), a 45. percben már 17-27-et mutatott az eredményjelző. A különbség egyre nőtt, az 52. percben 32-20 volt az állás. A harában Katzirz és Harsányi villant egyszer-egyszer, de csodát nem tudtak tenni, a végén ráadásul a franciák is megrázták magukat, 24-37, 13 gólos különbség volt a vége.

A magyar szurkolók kitettek magukért

A maroknyi magyar szurkolói csoport kitett magáért, a vereség ellenére is teljes hangerővel biztatták a fiúkat.

A II. csoport szombati eredményei(Malmö, Lund):

Svédország-Szerbia 28-24 (12-13)
Horvátország-Argentína 36-18 (19-6)
Dánia-Lengyelország 28-27 (15-9)

A csoport állása:

1. Dánia 6 pont
2. Svédország 4
3. Horvátország 3
4. Lengyelország 2 (72-75)
5. Argentína 2 (68-82)
6. Szerbia 1