EURO 2012

Ki állhat az utunkba a pótselejtezőkön?

A papírforma segíthet rajtunk és még árthat is nekünk

  • Göbölyös János - Maruzsa István

Sok van még hátra a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőiből, de azért elengedtük kicsit a fantáziánkat, és megnéztük, hogy mi lenne a helyzet, ha most zárulna a sorozat. Jelen állás szerint pótselejtezőt játszhatnánk a tornán való részvételért, és akár verhető csapatot is kaphatnánk ellenfélül. Ha pedig néhol helyreállna a papírforma, akkor pláne.

A magyar labdarúgó-válogatott a Litvánia elleni barátságos mérkőzés előtt - Fotó: AFP
Az Európa-bajnoki selejtezőkre kilenc csoportba sorolták a kontinens válogatottjait, és a csoportelsők valamint a legjobb második automatikusan kijutnak. A többi második helyezett pótselejtezőt játszik. Közülük a jobb UEFA-együtthatóval rendelkezőket kiemelik, és ők játszhatják hazai pályán a párharcok visszavágóját.

A rangsor megállapításához a következőket veszik figyelembe:

1. több szerzett pont
2. jobb gólkülönbség
3. több szerzett gól
4. több idegenben szerzett gól
5. jobb UEFA-együttható
6. jobb Fair Play pontszám
7. sorsolás

Mivel az A-F csoportok hatcsapatosak, a G-I csoportokban pedig csak öt együttes található, előbbieknél kihagyják a számításból a hatodik helyzettek ellen elért eredményeket.

Eszerint most Görögország áll a legjobban a csoportmásodikok közül, nekik nem kellene pótselejtezőt játszaniuk, ha most lenne a sorozat vége. Igaz, a hellének még nem játszottak Máltával, azaz minden eddigi eredményüket figyelembe kell vennünk, míg a többi csapatnál már vannak levonások. Az utánuk következő nyolc csapatból Angliának, Portugáliának, Csehországnak és Írországnak a legmagasabb az UEFA-koefficiense, azaz ők kapnának ellenfelet az Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Fehéroroszország négyesből.

A papírformák szerint még több számunkra kedvező változás is várható. Angliának például illene megelőznie Montenegrót, Portugáliának pedig Norvégiát. Ugyanakkor ezekben a csoportokban még Svájc és Dánia is odaérhet a második helyre, és nekünk is bőven lesz még tennivalónk, ha például Svédországot a csoportok lezárásakor is magunk mögött szeretnénk tudni.

Első körben a csoport favoritjával, Hollandiával kell megküzdenünk, ami nem ígérkezik egyszerű feladatnak, de Egervári Sándor szövetségi kapitány még véletlenül sem akar feltartott kézzel kiállni a Tulipánosok ellen.

Az EURO 2012 selejtezőcsoportjainak második helyezettjei és rangsoruk

Csoport

Csapat

M

Gy

D

V

Rg

Kg

Gk

Ig

P

Jelenlegi hatodik

UEFA-
együttható

F

Görögország

4

2

2

0

4

2

+2

0

8

Málta

10

G

Anglia

3

2

1

0

7

1

+6

3

7

-

5

H

Portugália

4

2

1

1

10

7

+3

3

7

-

7

D

Fehéroroszország

3

2

1

0

3

0

+3

1

7

Luxemburg

34

I

Csehország

3

2

0

1

3

1

+2

2

6

-

11

E

Magyarország

3

2

0

1

4

4

0

2

6

San Marino

32

A

Ausztria

2

1

1

0

7

4

+3

4

4

Kazahsztán

28

B

Írország

3

1

1

1

4

4

0

2

4

Andorra

25

C

Szlovénia

3

1

1

1

2

2

0

2

4

Feröer-szigetek

30

Magyarázat: M-lejátszott mérkőzések, Gy-győzelmek, D-döntetlenek, V-vereségek, Rg-rúgott gólok Kg-kapott gólok, Gk-gólkülönbség, Ig-idegenben szerzett gólok, P-pontok.
A számításnál a csoporthatodikok ellen elért eredményeket nem vettük figyelembe.