Férfi kézilabda-vb

Tét nélkül is megvertük az osztrákokat

Az első félidő végén még az osztrák válogatott vezetett három góllal, de végül a magyar csapat megfordította az eredményt.

Császár Gábor lő kapura a Magyarország-Ausztria mérkőzésen a férfi kézilabda-világbajnokságon.
Nem volt tétje a két csapat találkozójának, mert a magyar csapat már bejutott a középdöntőbe, az osztrákok pedig kiestek a vb-ről. Ennek ellenére jó iramban kezdődött a találkozó, az első gólt Császár szerezte átlövésből (1-0). Az osztrákok tudtak válaszolni erre, sőt Bozsovics góljával már át is vették a vezetést. Egymás találataira válaszoltak a csapatok, Törő a szélről parádés gólt szerzett, a háta mögül varázsolta kapuba a labdát. Katzirz gólja után ismét mi vezettünk (5-4). Ezt követően sikerült kicsit ellépnünk, egy gyors ellentámadás után Törő góljával már két góllal vezettünk (7-5). Katzirz találatával már sikerült három gólra is elhúznunk (9-6), azonban ekkor beindult az osztrák henger, mi pedig kicsit leeresztettünk. Jochum góljával már a vezetést is átvették (9-10), azonban a magyar csapat továbbra sem ébredt fel. Sorra góllal értek véget az ellenfél akciói, félidőben háromgólos előnnyel vonulhattak a szünetre (13-16).

Mocsai Lajos szövetségi kapitány nyilatkozata a mérkőzés után:

"Az volt az elképzelés, hogy mindenki játsszon a mai meccsen, függetlenül az állástól. Morálisan fontos volt, hogy nyerjük az osztrákok ellen. Azt még nem döntöttem el, hogy Perez játszik-e a franciák ellen. Itt van velünk, edz, és ha kell, segít a válogatottnak."
Törő góljával indult a második félidő, majd az osztrák színekben játszó Szilágyi lövésével maradt a háromgólos differencia. Ekkor azonban magára talált Ilyés és két gyors góljával egy gólra hozta fel a magyar csapatot (19-20). Ezt követően Schuch egyenlíteni tudott, majd a csapatok ismét elkezdtek válaszolgatni egymás góljaira (21-21). Zubai ziccerével sikerült két góllal elhúznunk, majd Wilczynski is lőtt gyorsan kettőt, amivel ismét egyenlítettek a „sógoraink”. A hajrában Mocsai ragadta magához a kezdeményezést, ezzel kétgólosra nőtt az előnyünk (29-27). A kapitány fia aztán ismét eredményes volt, már három gól volt a különbség, de a találat, ami mindent eldöntött, az Iváncsik Tamásé volt (31-27). A végeredményt aztán az osztrák válogatott legjobbja, Wilczynski állította be (32-30).

Egy ilyen könnyed hangulatú találkozót nem könnyű értékelni, de a magyar csapat javára írható, hogy a tét nélküli mérkőzésen sem nyugodott bele a vereségbe, hanem fordítani tudott. Mocsai Tamás, Lékai Máté, Császár Gábor és Törő Szabolcs emelkedett ki a magyar együttesből, a találkozó legjobbja az osztrák Szilágyi Viktor lett.

A magyarok szombaton a címvédő, olimpiai és Európa-bajnok franciákkal, hétfőn a németekkel, kedden pedig a spanyolokkal találkoznak a középdöntőben, azaz a legjobb 12 között. Kérdés, hogy a tervezett cserét, Perez Carlost beveti-e a kapitány, mivel lesz három középdöntős meccs, valamint a helyosztó. A kubai születésű átlövő elvileg három vb-meccsre kapott engedélyt klubjától, az MKB Veszprémtől.

Magyarország-Ausztria 32-30 (13-16)

Gólszerzők: Császár 5, Törő 5, Mocsai 4, Ilyés 3, Iváncsik T. 3, Katzirz 3, Lékai 3, Zubai 2, Gál 1, Nagy 1, Gulyás 1, Schuch 1, illetve Szilágyi 7, Bozovic 5, Wilczynski 4, Posch 4, Friede 3, Jochum 2, Weber 2, Fölser 1, Wöss 1, Abadir 1

A csoport további eredményei:

Izland-Norvégia 29-22

Japán-Brazília 33-32

A csoport végeredménye:

1. Izland 10 pont
2. MAGYARORSZÁG 8
3. Norvégia 6
4. Japán 4
5. Ausztria 2
6. Brazília 0