Férfi kézilabda-vb

Japán legyőzésével a középdöntő küszöbén állunk

Utolsó előtti csoportmérkőzésén, két győzelem és egy vereség után a sikerért járó szinte biztos továbbjutás reményében lépett pályára a magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi világbajnokságon. A norvégok és a brazilok után Japánt is megverte csapatunk, az ellenfél ellen még a többszöri hullámvölgy is belefért. A győzelem nem forgott veszélyben, de a folytatásban már jóval egyenletesebb teljesítményre lesz szükség. Ha Izland legyőzi ma este az eddig minden ellenfelétől kikapó Brazíliát, akkor Magyarország már biztos résztvevője a középdöntőnek.

Lékai Máté a magyarok egyik legjobbja volt

Mocsai Lajos szövetségi kapitány értékelése a találkozó után:
"Felemás érzések kavarognak bennem. Ma reggel a szokásokkal ellentétben nagyon komoly edzést tartottunk a nyitott védelemre felkészülve. Nyitott védekezéssel szemben működött a támadójátékunk, de ahogy visszavonult az ellenfél meccs közben, összezavarodtunk, visszahoztuk őket a játékba. A második félidőben ugyanez történt, főként indításokból kaptunk gólt, az átlövőink bizonytalanok voltak. Most az izlandi-osztrák meccset várjuk, azon dől el, hogy bejutunk-e a középdöntőbe."

Akár gálába is átcsaphatott volna a japánok elleni csoportmeccs, hiszen az első félidőben 7, a másodikban 11 góllal is vezettünk, ehelyett a végén majdnem izgulnunk kellett, négygólosra csökkent a zárásra előnyünk. Pedig kitűnően kezdtük a mérkőzést, 4-4-ig fej-fej mellett haladt a két gárda, majd robbantottak a magyarok, a japánok nyitott védekezésével szemben hatékony volt támadójátékunk, míg a japánok tanácstalanok voltak a zárt magyar védekezéssel szemben. Az ellenfél viszont gyorsan reagált, visszaálltak zárt hatosfalra, ekkor elbizonytalanodtak a magyarok, gyenge volt az átlövőjátékunk, ez eredményezte az első és a második játékrészben is a kisebb hullámvölgyet. A győzelem, elsősorban Császár utolsó percekben lőtt góljainak köszönhetően azért nem forgott veszélyben. Ha Izland legyőzi ma este az eddig minden ellenfelétől kikapó Brazíliát, akkor Magyarország már biztosan ott lesz a középdöntőben, ahol viszont 60 percen át tartó koncentrációra lesz szükség. A mezőny legjobbjának Iváncsik Gergőt választották, rajta kívül Császár Gábor, Lékai Máté és az ismét parádésan védő Mikler Roland emelkedett ki a magyarok közül.

A mérkőzés összefoglalója:
A várakozásoknak megfelelően rendkívül agresszívan kezdték a találkozót a japánok, a vezetést is megszerezték Murakami révén, de Iváncsik Gergő gyorsan egyenlített, Gulyás pedig a vezetést is megszerezte (2-1). Innentől kezdve fej-fej mellett haladtunk, a japánok minden gólunkra válaszoltak, a 10. percben húzott el válogatottunk két találattal (6-4). Innentől kezdve beindult a henger, ráadásul 7-4-es magyar vezetésnél Mikler Roland büntetőt fogott. 15 perc után már 8-4-re mentünk, majd 10-4-es állásnál a japán szövetségi kapitány időt kért. Hiába, tanácstalan volt ellenfelünk védekezésünkkel szemben. A 21. percben Higasinagahama Suszaki közel tíz perces japán gólcsendet tört meg (12-5). Az első félidő hajrájában kissé kieresztettünk, több helyzetet is kihagytunk. A szünetre 13-8-al vonultak a csapatok.

A második felvonásban sikerült újra felpörögniük a fiúknak, a 34. percben már nyolc góllal húztunk el (17-9). A 38. percben 19-9-et mutatott az eredményjelző, először vezettünk tíz találattal. 20-9-nél ismét időt kért Szakamaki kapitány. A magyarok játékában ezután megint hullámvölgy következett, hármat lőttek sorozatban a japánok (21-13). A félidő felénél 23-15 volt az állás. Mikler ismét fontos pillanatokban védett, Mocsai pedig az 52. percen újabb lejtmenetet állított meg (25-19). A hajrára Gál Gyula és Katzirz Dávid is beállt, de hat perccel a vége előtt 25-22-re feljött Japán, az első félidő derekán beállt Kai remekül védett. Mocsai Lajos időt kért, felrázandó fiait. Ilyés Ferenc harmadik kétperces büntetését kapta, így sorban a második mérkőzését fejezte be idő előtt. Császár az 56. percben rendkívül fontos gólt dobott (26-22). A végén majdnem izgulni kellett, de Császár ismét lehűtötte a japán kedélyeket. 28-24-re nyert a magyar válogatott Japán ellen. Szerdán szünnap lesz, csütörtökön pedig az osztrákok elleni, tulajdonképpen tét nélküli meccsel zárul a csoportkör.

Férfi kézilabda-világbajnokság, B csoport, 4. forduló:
MGYARORSZÁG-JAPÁN 28-24 (13-8)
Gólok:
Iváncsik G. 9/1, Lékai 6, Ilyés 3, Iváncsik T. 2, Gulyás 1, Mocsai T. 2, Császár 5, illetve Higasinagahama S. 3, Tojoda 2/1, Murakami 2, Higasinagahama H. 2, Szuemacu 4, Mijazaki 3, Mijazaki 2, Kadojama 1, Nomura 3/1, Tomita 1, Kisigava 1.

Később játsszák:
Norvégia-Brazília 19:10
Izland-Ausztria 21:30