Bundesliga

Nyomás utána! - Utolérheti még valaki a Dortmundot?

Szalaiéknak a Stuttgart, a Bayernnek a Wolfsburg ellen kell bebizonyítani, hogy érdemesek lehetnek a bajnoki címre

A Bundesliga tizennyolcadik, téli szünet utáni első fordulóját a Dortmund Leverkusen feletti győzelme nyitotta, ezzel a sárga-feketék egy üldözőt gyakorlatilag kihúztak a listáról. Szombaton a Bayern München és a Mainz megpróbálja megakadályozni, hogy az eddigi lemaradásuk tovább nőjön Klopp együttesével szemben, de egyiknek sem lesz könnyű meccse. A Bajorok a Wolfsburghoz, Szalaiék a Stuttgarthoz látogatnak, és bár az őszi forma alapján akár mindkét meccs előre lefutottnak tekinthető, szinte biztos, hogy a Farkasok és a VfB is mindent megtesz azért, hogy megmentse az eddig katasztrofális szezonját. "Mellékesen" egy Schalke-Hamburg ragadót is rendeznek a hétvégén Németországban.

Szalai Ádám a Mainz játékosaként a St. Pauli ellen lő kapura a Bundesligában.
A tabella második helyén jelenleg a Mainz áll, 13 pont a hátrányuk a Dortmunddal szemben, amely péntek este legyőzte a Leverkusent. Nem elsősorban Szalaiéktól várják a szakemberek, hogy megszorítsák a listavezetőt, de mégiscsak ők állnak hozzájuk a legközelebb. Nem lesz azonban egyszerű dolguk szombaton, hiszen a neve alapján mindenképp veszélyes Stuttgarthoz látogatnak. Igaz, a svábok finoman szólva is gyenge őszt produkáltak, hiszen jelenleg kieső helyen állnak a bajnokságban. Bruno Labbadia vezetőedző a gyenge csapatszellemet jelölte meg a válság fő okaként decemberben, és a csapat törökországi edzőtábora után arról beszélt, hogy sikerült orvosolniuk a problémát. A kereten egyelőre nem változtattak, annak ellenére sem, hogy a védelem nem épp Bundesliga-szinten muzsikált ősszel. Elég, ha csak az utolsó fordulóra, és a kupameccsükre emlékszünk vissza. Mindkétszer a Bayern volt az ellenfél, és előbb öt majd hat gólt kaptak.
A Mainz őszi szereplése ezzel szemben minden várakozást felülmúlt. Sorozatban hét győzelemmel kezdtek, és ezt követően visszaesett ugyan a teljesítményük, de a második helyezésük mindenképp elismerésre méltó. Kíváncsian várjuk, hogy tavasszal mire lesznek képesek Szalaiék. A magyar csatárt egyébként a spanyol újságírók szívesen látnák újra a Real Madridban, de nem valószínű, hogy ebben a hónapban csapatot váltana.

Az ősszel igen gyengén teljesítő nagycsapatok közé tartozik a Bayern München és a Wolfsburg is. A különbség közöttük, hogy a vége felé a Bajorok azért összekapták magukat. Ez is csak arra volt azonban elég, hogy az ötödik helyig jöjjenek fel. Mégis őket tartják a legveszélyesebbnek a Dortmundra, mivel a keretük alapján ők lehetnek képesek olyan egyenletesen jó teljesítményre, ami a nagy hátrány ledolgozásához kell. Szombaton rögtön bizonyíthatnak is a Wolfsburg ellen. Talán nem is lesz nehéz dolguk, hiszen a Farkasok eladták egyik legnagyobb erősségüket, Edin Dzekót a Manchester Citynek. Pierre Littbarski másodedző szerint viszont megvan a megfelelő emberanyaguk, hogy pótolják a bosnyákot. Erre is kíváncsiak leszünk, sok esélyt nem adunk rá. Arra viszont inkább, hogy beigazolódnak a pletykák, miszerint Steve McClarennek távoznia kell a kispadról. Állítólag Huub Stevenst, Bodnár László új csapatának, a Red Bull Salzburgnak az edzőjét vinnék a helyére.

Vasárnap játsszák a Schalke-Hamburg rangadót. A két csapat egymás mögött állt a tabellán, de nem épp ott ahová a szezon előtt vártuk volna őket. Jelenleg a kilencedik hely a vendégeké, a tizedik a hazaiaké. A Kékek azonban szintén belendülni látszottak 2010 végén, Raúl és Huntelaar elkezdték termelni a gólokat, és bár fegyelmi ügyek is voltak az együttes körül, valamint az Ázsia kupa miatt is vannak hiányzóik, ha akarnak még valamit idén, most kell belendülniük. Igaz ez ugyanakkor a Hamburgra is, ahol viszont épp nőtt a feszültség az elmúlt napokban, mivel van Nistelrooy visszavágyik a Real Madridba, hogy pótolja a sérült Higuaint. Sok esélyt erre a transzferre sem látunk, a holland sem fiatalodott az elmúlt években, és ez a teljesítményén is meglátszik.

A Hannover a Mainzhoz hasonlóan szép ősszel rukkolt ki, amiben azonban nagy szerepe volt a nagycsapatok vergődésének, így meglepő lenne, ha a szezon végén is a negyedik helyen állnának. Talán már Frankfurtban leszállóágba kerülhetnek.

A St. Pauli túlságosan nem tudta felülmúlni a várakozásokat, két ponttal állnak a kiesőzóna előtt. Ideig-óráig még reménykedhetnek, így a Freiburg elleni hazai meccs előtt sem kell kétségbe esniük, de ha a Stuttgart belendül, valószínű, hogy nekik kell majd búcsúzniuk. A Möchengladbach több poszton is erősített az ünnepek alatt, az újonnan érkezők pedig a Nürnberg ellen bizonyíthatják, hogy képesek lesznek benntartani a csapatot. A Kölnnek szintén össze kell kapni magát, első körben a Kaiserslautern ellen villanthatnak valamit.

Bundesliga, 18. forduló:

péntek:
Bayer Leverkusen-Borussia Dortmund 1-3

szombat:
1. FC Nürnberg-Borussia Mönchengladbach 15:30
FC St. Pauli-SC Freiburg 15:30
VfB Stuttgart-FSV Mainz 05 15:30
Werder Bremen-1899 Hoffenheim 15:30
VfL Wolfsburg-Bayern München 15:30
FC Schalke 04-Hamburger SV 18:30

vasárnap:
Eintracht Frankfurt-Hannover 96 15:30
1. FC Kaiserslautern-1. FC Köln 17:30