Férfi kézilabda-vb

Favoritot találni nehéz, nekünk a legjobb hét a cél

A franciákat vajon meg tudja állítani valaki Svédországban?

  • Maruzsa István

Csütörtök este a Svédország-Chile "rangadóval" kezdődik a 22. férfi kézilabda világbajnokság. A magyar válogatott a mezőny nagy részéhez hasonlóan pénteken kezdi meg a szereplését, mindjárt a legnehezebb csoportellenfél, Izland ellen. Alább kicsit elemezzük a saját esélyeinket, és azt megpróbáljuk megjósolni, hogy kik lehetnek a legjobbak a svédországi eseményen.

Kézilabda-vb logoA torna az utóbbi években kialakult gyakorlathoz hasonlóan ezúttal is a csoporkörrel kezdődik, ahol hat-hat csapat játszik körmérkőzéses rendszerben. Innen hárman jutnak tovább a középdöntőbe - és viszik magukkal a velük együtt továbbjutók ellen szerzett pontokat -, ahol újabb három meccs vár az együttesekre, méghozzá a másik ágról érkező három továbbjutóval szemben. Ezt követően a két középdöntős csoport első két helyezettje az elődöntőbe kerül, a többiek helyosztókat játszanak, amelyeknek szintén óriási lesz a jelentősége. A világbajnok ugyanis kijut a londoni olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a majdani ötkarikás selejtezőkön. Nézzük, hogy mit várhatunk az első körben! Először a "másik" ágra pillantunk rá, majd a miénk következik.

C csoport

Nem akarunk sovinisztának tűnni, de az általánosságban elmondható a kézilabdában, hogy Európa az egyeduralkodó - és lesz is még pár évtizedig. Ezért bátorkodunk kijelenteni, hogy Algéria és főleg Ausztrália nem sok vizet fog zavarni a csoportban. A déli kontinens válogatottja gyakorlatilag amatőrökből áll, és annak köszönheti állandó világbajnoki szereplését, hogy Óceániának is jár egy hely. Arrafelé pedig a legtöbben még az ausziknál is kevésbé veszik komolyan ezt a sportágat. Algéria a harmadik helyet szerezte meg a legutóbbi Afrika-bajnokságon, de egyelőre még Tunézia és Egyiptom mögött is le vannak maradva, nemhogy az öreg kontinens csapatai mögött. Igaz, ők is fejlődnek, néhány játékosuk már francia csapatokba is eljutott.

Az európaiak közül Románia tűnik a leggyengébbnek. Óriási múltjuk van - négyszeres győztesek -, de 1974 óta nem nagyon szóltak bele az élmezőny harcaiba. A mostani együttesük is a hazai Constantára épül, nem sok klasszist találunk benne. Valentin Ghioneát emelhetjük ki, őt ismerhetjük is közelről, de azt is meg kell vele kapcsolatban említenünk, hogy valódi nagysággá Szegeden nem tudta kinőni magát. Ettől függetlenül Románia még mindig megelőzheti a teljesen kiszámíthatatlan Szerbiát. Déli szomszédunk ugyanis örök rejtély marad a jósok számára is. Elképesztő erőkből áll a keretük: német, spanyol, lengyel, magyar élcsapatokban játszanak a legjobbjaik - például Vujin vagy Vilovszki -, csak épp csapattá nem tudnak szinte soha összeállni. Ha Veszelin Vukovics meg tudja oldani ezt a kérdést, bárkire veszélyesek tudnak lenni, ha viszont nem bír el a játékosok egójával, csak azért nem lesznek tökutolsók, mert Ausztrália is ott van.

hatharom-tipp

C csoport

1. Horvátország
2. Dánia
3. Szerbia
4.Románia
5.Algéria
6.Ausztrália

Dánia és Horvátország akár az egész torna megnyerésére is esélyesek. A skandinávok hagyományosan bízhatnak abban, hogy Svédországban is megkapják a közönség buzdítását, ráadásul általában nagyszerű játékra képesek. Garancia erre a nőkkel világversenyeken taroló UIrik Wilbek szövetségi kapitány, és olyan nevek, mint a szélsőlegenda Lars Christiansen, a Hamburgban játszó Hans Lindbergh vagy Jesper Nöddesbo a Barcelonából. Mondjuk Christiansennel kapcsolatban meg kell említenünk, hogy idén tavasszal 39 éves lesz. Ennél fiatalabbak, de szintén nem a rutintalan ifjoncok közé tartoznak a horvátok legjobbjai. A kétszer a világ legjobbjának választott Balic már nem bírja mindig úgy a tempót, ahogy néhány éve, de mögötte ott jön Duvnjak, akit a szakértők méltó utódjának tartanak. Igor Vori pedig továbbra is az egyik legjobb a beálló posztján, és ők hárman nagyon messzire vezethetik a csapatukat. A valódi kérdés, hogy Slavko Goluza hogyan tudja majd pótolni a szövetségi kapitány posztján korábbi legendás edzőjüket, Lino Cervart. Szerintünk ilyen kerettel nem lesz nehéz dolga.

D csoport

Svéd szurkoló készül a svédországi kézilabda világbajnokság nyitómeccsére.

Itt szerepel a házigazda, akik teljesítményének mindig jót tesz a hazai szurkolótábor. Északon ez különösen jellemző, hiszen a népek imádják a kézilabdát, ráadásul nem is megy nekik rosszul, így sokat várhatunk Svédországtól. Persze talán nem annyit, mint a kilencvenes években és a kétezres évek elején, amikor rendre a dobogón végeztek, kétszer nyerni is tudtak. Annak a generációnak két kiválósága, Staffan Olsson és Ole Lindgren ma már a kispadon foglalnak helyet, és az utódaikat irányítják, akik azonban kissé elmaradnak tőlük tudásban. Azért így is beférnek a legjobb német és spanyol klubcsapatokba, úgyhogy félteni nem kell őket. Mellettük Lengyelország uralhatja a csoportot, akik 2007 óta mindenhol nagyszerűen szerepelnek a mostani korosztályukkal. Akkor másodikak lettek Németországban, legutóbb pedig harmadikak Horvátországban. Az utóbbi években az volt a legnagyobb erősségük, hogy a keret magja együtt dolgozott Bogdan Wentával a hazai élcsapatban, a Kielcében, mostanában azonban már sokan áttelepültek a Bundesligába, ami megtörheti az egységüket. Emellett pedig Krzysztof Lijewski is hiányozni fog az együttesből, őt mindenképp pótolniuk kell valahogy.

A két favorit mögött Szlovákia és Dél-Korea következik. Északi szomszédaink legjobbjai nálunk, valamint a német és a spanyol bajnokságban edződnek, emellett többen szerepelnek a Tatran Presovban is, amely csapat vendégként a magyar NB I-es együttesekkel mérkőzik a Barátság Kupában. Ennek ellenére azért elmaradnak a fentebb említett csapatok mögött, valószínűleg nem lesznek rájuk veszélyesek. Ugyanígy a koreaiak sem, akik viszont bárkinek kellemetlen ellenfelei tudnak lenni. A szöuli olimpia óta emelkedett meg náluk a sportág színvonala és népszerűsége, azóta Ázsia legjobbjainak számítanak, most is az ottani kontinenstorna győzteseiként jutottak ki. Fizikai adottságaik, főleg az átlagmagasságuk elmarad a legjobbakétól, de ezt küzdeni tudással, agresszióval és gyorsasággal kombinálják, ami nem mindig szokott jólesni az európai csapatoknak. A lábukat viszont mostanában nem nagyon teszik ki a hazájukból, így nem nagyon van esélyük utolérni a legjobbakat.

hatharom-tipp

D csoport

1. Svédország
2. Lengyelország
3. Szlovákia
4. Korea
5. Chile
6. Argentína
A csoportot két dél-amerikai válogatott egészíti ki, és ennél nagyobb szerepet nem is nagyon jósolunk Argentínának és Chilének. Utóbbiak újoncok a világbajnokságon, és van ugyan néhány errefelé játszó játékosuk - Oneta egyenesen Barcelonáig jutott -, mégsem tűnik valószínűnek, hogy beleszólhatnak a továbbjutásba. Maximum annyira, hogy akit meg tudnak lepni, az komoly hátrányba kerül a többi riválissal szemben. Maradona és Messi honfitársait az utóbbi években Eric Gull vezette a pályán, ő azonban már nem vállalta a részvételt. Szomszédjához hasonlóan Argentína is legfeljebb a mérleg nyelve lehet.

A csoport

Papírforma szerint ez a világbajnokság halálcsoportja. Itt található az utóbbi három esemény győztese, igaz, nem mindegyikük hozta a legjobb formáját az utóbbi években. A franciákra ez épp nem igaz, sőt! Ők az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédők. Ennek megfelelően a mostani tornán is a nagy esélyesek közé tartoznak. Van azonban egy olyan megérzésünk, hogy ezúttal nem ők fognak nyerni a végén. Egyrészt minden sorozat véget ér előbb-utóbb, másrészt lehet, hogy az univerzálisnak tűnő keretük Narcisse és Guillaume Gille hiányát azért megérzi. A csoportkörből azért simán tovább kell jutniuk, inkább a későbbi szakaszokban lehet gondjuk.

A 2007-es bajnok Németország hazai győzelme óta nem sokat mutatott a világeseményeken. De azért mindig számolni kell velük, mert azóta nem sokat változott a keretük, és továbbra is Heiner Brand a szövetségi kapitányuk. Ha hajlandóak koncentrálni, ami a németekre nem annyira jellemző módon néha hiányzott tőlük, akár nagyon messzire is eljuthatnak. Ehhez persze először a csoportban kell jól teljesíteniük, amiben még Spanyolország is ott van. Az ibériai együttes kapujában Sterbik Árpád és Hombrados elképesztő klasszist képviselnek, és ezzel remek alapot adhatnak a csapat teljesítményéhez. Egyébként a Barcelona és a Ciudad Real klasszisainak sora játszik a válogatottjukban, azaz bármire képesek lehetnek.

hatharom-tipp

A csoport

1. Franciaország
2. Spanyolország
3. Németország
4. Tunézia
5. Egyiptom
6. Bahrein
A mellettük található Egyiptom, Tunézia és Bahrein valószínűleg jóval mögéjük kerül. Esetleg a két afrikai együttes szólhat bele a továbbjutásba, de ezt is csak akkor tartjuk elképzelhetőnek, ha a németek a női csapatuk decemberi teljesítményükhöz hasonló mutatvánnyal jelentkeznek. Meg persze ha nem egymásra pazarolják el minden energiájukat, hiszen közöttük nagy presztízscsata várható. Bahrein viszont mélyen kilóg a csoportból. Ázsia harmadik legjobb csapata már jócskán elmarad az élmezőnytől, a már korábban emlegetett Ausztrália ellen menthetik majd a becsületüket a csoportkör után.

B csoport

Ebben a hatosban található a magyar válogatott, amely kissé megtizedelve indul a világbajnokságon. Legjobbnak tartott keretünkből hiányzik Nagy László, Eklemovics Nikola és Laluska Balázs, valamint beteg volt Iváncsik Gergő, Fazekas Nándor pedig családi okok miatt nem tudott a kerettel tartani a lengyelországi Újévi Kupára. Biztató azonban, hogy azt a tornát így is megnyertük, ráadásul a beszámolók szerint elég jó játékkal! Ennek ellenére a világbajnokság finoman szólva sem lesz egyszerű számunkra, vannak ugyanis lyukasnak tűnő posztjaink. A két szélen úgy tűnik, rendben leszünk, és erre szükség is lesz, mivel sok átlövésgólra nem számíthatunk. Sem tömegben, sem lövőerőben nem tartozunk az élmezőnybe, ráadásul Mocsai Tamás személyében egyelőre csak egy balkezes kettesünk van a keretben, ami lecsökkenti a variációs lehetőségeinket. Viszont Mocsai Lajos szövetségi kapitány révén épp abban bízhatunk a leginkább, hogy a taktikánk rendben lesz. Ő magasan a kézilabdaedzők élmezőnyébe tartozik, aki minden téren óriási pluszokat tud kihozni minden csapatból.

Első meccsünkön rögtön a legnehezebb ellenféllel, Izlanddal játsszunk. A szigetlakók Pekingben ezüstérmet szereztek, azaz közvetlenül a világ élmezőnyéhez tartoznak. Sigurdsson, Stefansson vagy Gunnarson révén ezúttal is erős csapattal jönnek, ráadásul két, szinte azonos képességű sort tudnak kiállítani, azaz csere nélkül átmennek támadásból védekezésbe és fordítva, ami jelentősen meggyorsítja a játékukat.

A második találkozót Norvégia ellen vívjuk. Ők elmaradnak ugyan a női csapatuk eredményességétől, de már fentebb is említettük, hogy skandináv csapatot félvállról sosem vehetünk, hiszen gyorsan, pontosan és erőszakosan játszanak. Kissé elmarad tőlük, de még mindig nem könnyű ellenfél Brazília és Ausztria. A dél-amerikaiak hagyományos sportnemzetnek számítanak, még ha jócskán el is maradnak a fociban mutatott színvonaluktól. Ellenük leginkább a sokkal jobb erőnlétünkben bízhatunk. A sógorok az utóbbi években fejlődtek sokat, nem utolsó sorban a honosított játékosaiknak köszönhetően. A legegyszerűbb ellenfélnek Japán tűnik, akik hasonló játékot játszanak, mint Dél-Korea csak épp nem azon a színvonalon.


hatharom-tipp

A csoport

1. Izland
2. MAGYARORSZÁG
3. Norvégia
4. Brazília
5. Ausztria
6. Japán
Az látszik, hogy félvállról senkit nem vehetünk, de a csoportból azért mindenképp tovább kell jutnunk. A szövetség elvárása, hogy bekerüljünk a legjobb hétbe, amiben a másik ágról várható francia-spanyol-német hármas könnyedén megakadályozhat minket. Épp ezért a lehető legtöbb pontot kelle továbbvinnünk magunkkal a középdöntőbe, azaz meg kellene nyernünk a csoportot. De legalábbis a továbbjutó helyekre várható Izlandot és Norvégiát le kellene győznünk az első két találkozón. Nem lesz egyszerű feladat, de ha sikerül, már csak egy lépésre lesz a kitűzött cél. Ha nem, nagyon nagy bravúrokra lenne szükségünk a második körben, ami nem biztos, hogy bennünk van. Még akkor sem, ha közben Perez Carlos csatlakozik a kerethez. Mindenesetre: hajrá magyarok!