Európai futballkörkép

Fülöp az Ágyúsokkal néz farkasszemet

A hét közben sem maradunk a betevő foci nélkül: Olaszországban és Spanyolországban kupafordulót rendeznek szerdán és csütörtökön, Angliában szerdán este pótolják a karácsony másnapján a havazás miatt elmaradt Blackpool-Liverpool bajnokit, a Ligakupában pedig már az elődöntőnél tartanak.

Gerrard nélkül, de Dalglish-el a kispadon a PoolPremier League, 19. fordulóból elmaradt mérkőzés:
Blackpool-Liverpool 21.00

December végén a Blackpool kénytelen volt sorozatban már harmadik, Liverpool elleni mérkőzését is lemondani, a Bloomfield Road talajának használhatatlansága miatt, a klub otthona az egyetlen talajfűtés nélküli aréna az élvonalban. A találkozót szerdán este pótolják, pikantériáját az adja, hogy a két csapat egymás után következik a tabellán, a Liverpool a 12., soros ellenfele a 13., ami bizony a korábbi években elképzelhetetlen volt. A Vörösök új menedzsere, Kenny Dalglish most bizonyíthatja igazán, hogy alkalmas-e arra, hogy kivezesse a gödörből a gárdát, a Manchester United elleni FA Kupa-kiesést senki sem varrta a nyakába. Carragher és Spearing sérült, Gerrard eltiltott a Poolban. Kollégája, Ian Hollowan nehezebb helyzetben van, hiszen Elliot Grandin, Malaury Martin, Chris Basham, Marlon Harewood, Matt Gilks, Billy Clarke is a hiányzók sorát gyarapítja.

Angol Ligakupa, elődöntő, első mérkőzés:
Ipswich Town-Arsenal

Illusztris vendéget fogad Priskin Tamás és Fülöp Márton csapata, az Arsenal látogat a Portman Road Stadionba. Nincs könnyű helyzetben az Ipswich, még a múlt héten menesztették Roy Keane vezetőedzőt, a Championshipben mindössze a 19. helyen szerénykednek. Szerdán az Arsenal ellen az ideiglenesen megbízott Ian McParland-Tony Loughlan páros irányítja a gárdát, az új menedzser, Paul Jewell csütörtöktől vezeti az edzéseket. Grant Leadbitter eltiltott, Gareth McAuley sérült az Ipswichben, míg a kölcsönben érkezett Jake Livermore és Rory Fallon nem játszhatnak, mivel már pályára léptek ebben a sorozatban a Tottenhamben illetve a Plymouthben. Az Ágyúsoknál Thomas Vermaelen, Manuel Almunia, Abou Diaby és Sebastien Squillaci is sérült, a védelem így nem a legerősebb lábakon áll, Arsene Wenger menedzser is elismerte, hogy januárban új emberek érkezhetnek a hátsó alakzatba. A másodosztályú ellenfél ellen sem B-csapatot küld pályára a francia mester, hiszen a hétvégén a Leeds elleni FA Kupa-találkozón is majdnem beleszaladtak a késbe, a döntetlennel újrajátszásra kényszerülnek.

Kedden, a másik elődöntőben a West Ham United–Birmingham City mérkőzésen 2–1-es hazai siker született.

Az Inter feltámadt LeonardóvalOlaszország, Olasz Kupa, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Szerda:
Palermo-Chievo 17.30
Internazionale-Genoa 21.00
Csütörtök:
Juventus-Catania

Az Internél nagyszerűen sikerült Leonardo bemutatkozása, a maximális hat ponttal hozták elmúlt két bajnokijukat a fekete-kékek, kitűnő előjelekkel várhatják a Genoa elleni kupamérkőzést, ráadásul ellenfelük december 5-én nyert utoljára, a Lecce ellen. Többé-kevésbé felépültek a sérültek is, Júlio César és Sneijder hagyja ki a találkozót, elöl Milito és Eto'o kezdhet. A Genoában az előrejelzések szerint Rudolf Gergely lehet Sculli ékpárja.

A Juventus katasztrofálisan kezdte az évet (1-4 a Parma, 0-3 a Napoli ellen), egy esetleges Catania elleni baki már Luigi del Neri vezetőedző állását is veszélybe sodorhatja. A jelenlegi egyetlen jó hír, hogy Gianluigi Buffon felépült, és a Catania ellen védhet először, ami talán a társaknak is erőt ad.

A Betis ellen is örömünnep várható a Nou Campban. Spanyolország, Király Kupa, negyeddöntő, első mérkőzés:
Szerda:
Villareal-Sevilla 20.00
Barcelona-Real Betis 22.00
Csütörtök:
Deportivo La Coruna-Almería
Atlético Madrid-Real Madrid

Spanyolországban sincs megállás, a múlt heti nyolcaddöntők után már a négy közé jutásért mérkőznek a csapatok. A két nagy közül a Barcelona szerdán, a Real Madrid csütörtökön lép pályára, kettejük közül a királyiaknak lesz nehezebb dolga, hiszen a váris rivális Atléticót kapták ellenfélnek, míg a katalánok a másodosztályú Real Betist. Kulcsjátékosait, így az "Aranylabdás triót" is pihenteti Guardiola, a csereemberek és a fiatalok juthatnak szóhoz helyettük. A Realnál ezzel szemben nem lazsálhatnak a nagymenők, a Vicente Calderón Stadionban mindenkire szükség lesz, ha nem akarják elszórakozni a továbbjutást a blancók.