Évértékelő

Középpályán nincs gond

  • Horváth Kristóf

A magyar válogatottban a legnagyobb harc a középpályás posztokért dúlt 2010-ben. Minőségi játékosaink vannak ebben a pozícióban, fejtörést okozhat a kapitánynak, kit ültessen maga mellé a kispadra. Most górcső alá vesszük, mely játékosok szerepeltek a nemzeti csapat középpályáján ebben az esztendőben, és kik, milyen teljesítményt nyújtottak ott.

Koman Vladimir

Klub:

A tavaszi szezonban kölcsönben Bariban játszott, de nem élvezte a feltétlen bizalmat. Jól döntött, amikor nyáron visszatért, és maradt a Sampdoriában, annak ellenére, hogy olyan hírek keltek szárnyra, hogy nem számít rá a szakmai stáb. Kemény munkával bejátszotta magát a csapatba, ahol jobbszélsőként számították rá az ősszel. Télen nagy változásokon ment át a Samp kerete, sajnos azonban Koman megítélése is változott, jelenleg inkább Mannini játékát erőlteti Di Carlo, azonban úgy ítéljük semmiképpen nem jobb játékos a mi fiunknál.

Válogatott:

Egervári Sándorral már a 2009-es U-20-as egyiptomi világbajnokságon is remekül együtt tudtak dolgozni, így nem csoda, hogy a nyáron kinevezett kapitány azonnal alapemberként számolt vele, és fontos szerepet szán neki azóta is. Finnországban csereként bizonyította, hogy mennyire fontos láncszeme a válogatottnak, remekül lát a pályán, lövőtechnikája is kitűnő, nagy erőssége a magyar futballnak.

Gera Zoltán

Klub:

A Fulhamben Roy Hodgson edzősködése idején árnyékékként végigjátszotta a szezont, nagy szerepe volt, hogy a csapat az Európa Liga döntőjébe jutott. Aztán nyáron érkezett Mark Hughes, akinek nem a kedvenc labdarúgója a magyar középpályás. Csak társai sérülései esetén tud a kezdők közé kerülni, akkor is jobbszélsőként, ami többször bebizonyosodott, hogy nem az ő posztja.

Válogatott:

Koeman alatt nem játszott a csapatban 2010-ben, Egervári Sándor viszont rábeszélte a folytatásra, és csapatkapitányként számít rá. Képességeivel mindenki tisztában van, de a válogatottban nem nyújtott kiemelkedőt, sőt volt, hogy kifejezetten görcsösen játszott.

Elek Ákos az Olaszország elleni barátságos válogatott találkozón

Elek Ákos

Klub:

Az elmúlt másfél évben rengeteget fejlődött a huszonkét éves védekező középpályás. Óriási futóteljesítménye és átlag fölötti szerelőkészsége nagyban hozzájárult, hogy mára az NB 1 egyik legértékesebb játékosa legyen. Edzője, Dr. Mezey György úgy látja, még nem feltétlenül kell külföldre igazolnia.

Válogatott:

Bár Erwin Koeman alatt mutatkozott be a magyar válogatottban, stabil csapattag Egervári Sándor irányítása alatt lett. Nemzetközi szinten is megállja a helyét, a nemzeti csapatban is stabil teljesítményt nyújtott az elmúlt idényben. Legemlékezetesebb megmozdulása a finnek elleni több mint 60 méteres sprintje a hosszabbításban, ami után gólpasszt adott Dzsudzsák Balázsnak.

Dzsudzsák Balázs:

Klub:

A PSV Eindhoven meghatározó játékosa, megkérdőjelezhetetlen a helye a bal oldalon, élvezi edzője bizalmát, amit gólokkal és gólpasszokkal hálál meg. Nem lenne meglepő, ha hamarosan egy nagyobb csapatban kötne ki.

Válogatott:

Koeman alatt is mindig szerepet kapott, de sokszor görcsösen játszott, a legutóbbi meccseken viszont már azt a Dzsudzsákot láthattuk, akit a PSV-ből ismerünk. A svédek elleni mérkőzésen a szünetben lecserélte Egervári Sándor védekezésbeli hiányosságai miatt, azóta viszont remekül játszik, az utolsó három válogatott meccsén gólt lőtt, amiből a finnek elleni találata három pontot ért.

Vadócz Krisztián

Klub:

Finoman fogalmazva sem ő az Osasuna legfoglalkoztatottabb középpályása, többnyire a kispadon foglal helyet. A tavalyi szezonban voltak emlékezeteses mérkőzései, idén mégis kevesebb szerepet kap Camachótól.

Válogatott:

A válogatottban a holland és a magyar kapitány alatt is rendszeresen meghívót kap, de nem számít fix kezdőnek, Egervári Sándor többnyire csereként számol vele. Igazán emlékezetes produkciót nemigen láthattunk tőle válogatott mezben.

Buzsáky Ákos

Klub:

A Queens Park Rangers csapatánál sem számít stabil kezdőnek, ráadásul nem volt még idény, amit végigjátszott volna Angliában, mert folyamatosan sérülésekkel bajlódik. Tehetsége alapján előbb kéne tartania, de nem biztos, hogy számára a kőkemény angol második vonal volt a megfelelő választás.

Válogatott:

Utoljára Oroszország ellen szerepelt a nemzeti csapatban még Koeman kapitánykodása idején, Egervári viszont nem számolt vele, és ha megnézzük, hogy mekkora túlkínálat van középpályásokból, ez nem is csoda.

Hajnal Tamás

Klub:

Már tavasszal kiszorult a Dortmundból, többnyire csereként jutott szóhoz, ősszel viszont még a keretben sem kapott helyet. Szeptemberben ráadásul meg is sérült, de már előtte sem volt kerettag, egyértelműen, nem volt helye a szárnyaló Borussiában, így jót tett neki a klubcsere a januári klubváltás, a Stuttgartban újra lehetőséghez juthat, és játékba lendülhet.

Válogatott:

Koeman 2010-es mérkőzésein sérülése miatt nem lépett pályára, pedig számított volna rá a kapitány. Ami viszont érdekesebb, hogy Egervári Sándor meghívta, sőt játszatta az utolsó mérkőzésen úgy, hogy május óta nem szerepelt tétmeccsen, és március óta nem játszott végig bajnoki mérkőzést. Amikor a holland kapitány alatt a válogatottban együtt szerepeltek Gerával, sokszor akaratlanul is zavarták egymást.

Pintér Ádám

Klub:

Nagy ugrás volt számára, amikor a nyár végén a spanyol Zaragozába igazolt. Azóta küzd a csapatba kerülésért, de még fel kell vennie a spanyol bajnokság ritmusát, elkésett becsúszásain, szerelésein látszik, nem ehhez a tempóhoz szokott. A csapatban többször megkapta a bizonyítási lehetőséget, de még nem tudta bejátszani magát a kiesőjelölt együttesbe.

Válogatott:

Sokáig az U-21-es csapatban szerepelt, majd mikor biztossá vált, hogy nem jutunk ki az olimpiára, Egervári meghívta a felnőtt keretbe is. Hosszú távon egész biztosan hasznos tagja lesz a válogatottnak, felépítése kitűnő, védőként és középpályásként is megfelelő teljesítményt tud nyújtani.

Czvitkovics Péter

Klub:

Hazai szinten jól teljesít Debrecenben, de hogy ez mire elég a nemzetközi szinten, az pontosan látszik a DVSC BL és EL mérkőzésein. Gondolkodásban és sebességben is jóval lassabb a nemzetközi porondon elvárhatónál, lövőereje valamint technikai képzettsége viszont kiváló. Nagy kérdés, hogy miért nem tudott még külföldre szerződni, amikor Debrecenből tucatszám távoztak a csapattársai erősebb bajnokságokba.

Válogatott:

Sokáig egy válogatott mérkőzése volt, a Málta elleni kudarc, még Bozsik Péter kapitánykodása alatt. Aztán Egervári Sándor is behívta a keretbe, de hiába játszott a magyar csapat parádésan Litvánia ellen, ő akkor sem nyújtott kiemelkedőt.

Koltai Tamás

Klub:

Győrben Pintér Attila kezei alatt válogatott játékos lett belőle, gyorsasága és technikai képzettsége átlagon felüli, fizikailag viszont még erősödhet a nemzetközi szinthez. Klubjában egyike azon kevés magyar játékosnak, akik rendszeresen szerepet kapnak.

Válogatott:

Már a holland kapitány alatt is játszott csereként a válogatottban, majd Egervári is meghívta a keretbe, de nem lépett pályára irányítása alatt. Ha stabilizálni tudja formáját, állandó meghívóra számíthat.

Tóth Balázs

Klub:

A belga Genk csapatából a holland Venlohoz igazolt kölcsönbe, ahol stabil kezdőjátékos, tehát jó döntést hozott, amikor országot és csapatot váltott. Érdes, kemény stílusa kifizetődő nemzetközi szinten.

Válogatott:

Koeman ebben az évben nem számított a játékára, Egervári bemutatkozó mérkőzésén, az angolok ellen viszont szerepet kapott, de aztán az új kapitány sem számított rá. Eddigi 34 mérkőzésén kevésszer tudott a címeres mezben kimagaslót nyújtani.

Varga József

Klub:

2009 őszén robbant be a magyar élvonalba, de tavasszal mély hullámvölgybe került a DVSC örökmozgó középpályása. Herczeg Andrástól kevés szerepet kapott a bajnoki mérkőzéseken, nyáron viszont újra összeszedte magát, és visszanyerte a régi formáját. A debreceni csapat nemzetközi meccsein benne van a legtöbb fantázia, talán egy erősebb nyugati bajnokságban is kipróbálhatja magát idővel.

Válogatott:

Miután az U-21-es csapat elbukta a küzdelmeket az Eb-selejtezőben, Egervári kipróbálta a felnőtt válogatottban is a robotoló középpályást. Egy félidőt játszott Litvánia ellen, nem is okozott csalódást.

Tőzsér Dániel

Klub:

Kiharcolta a helyét a belga Genk csapatában, jó híreket hallani felőle Belgiumból. A bal lába félelmetes, de klubjában többnyire védekező középpályásként számolnak vele.

Válogatott:

Koemannál többnyire csereként, de rendszeresen pályára lépett, Egervári Sándor viszont nem számol vele. Talán érdemes lenne kipróbálni abban a védekezőbb szerepkörben, amit mostanában a klubjában játszik.

Bodor Boldizsár

Klub:

A holland Rodában általában a kezdőcsapatban kap helyet, hiányposzt az övé, ráadásul balhátvédként és balszélsőként is tud játszani.

Válogatott:

Koeman számított rá, a kapitányváltás óta azonban nem kap szerepet, hiszen a posztján a védelemben Laczkó Zsolt, előtte pedig Dzsudzsák Balázs helye biztos.

Huszti Szabolcs

Klub:

A Zenitben nem tudott állandó helyet kiharcolni magának, többször még a keretbe sem fért be, nem biztos, hogy jó döntés volt Oroszországba szerződnie, amikor Hannoverben futott a szekere.

Válogatott:

Koemannál még a csatársorban is megfordult, szinte mindig kezdőként számolt vele a holland kapitány, akit védelmébe is vett a levelével, amit akkor írt, amikor elhagyta az Egervári által irányított válogatottat. Nem valószínű, hogy hamarosan viszontlátjuk a nemzeti csapatban, de egyelőre nem is hiányzik sokaknak.

Dárdai Pál

Klub:

A Herthával szinte megmagyarázhatatlan módon kiestek a Bundesliga első osztályából, ezt követően a magyar középpályás folyamatos bokaproblémái miatt gyakorlatilag visszavonult, bár még a csapattal edz, végszükség esetén akár be is száll.

Válogatott:

Erwin Koemannál alappillére volt a válogatott csapatnak, Egervári érthető módon már nem számol vele.