NFL

Mindkét tavalyi döntős kiesett a rájátszás első napján

A Seattle nagyon meglepte 2010 bajnokát, a Jets egyetlen ponttal ejtette ki Manningéket

A Seattle Seahawks elhallgattatta a kritikusokat, akik szerint egy negatív mérleggel záró csapatnak nincs helye az NFL playoffjában. A New Orleans ugyan jobban kezdett, de Hasselbeckék második negyedben átvették az irányítást, és Lynch nagyszerű futásával végül kiejtették 2010 bajnokát. A New York Jets futójátékának és védelmének, na meg Folk utolsó pillanatokban szerzett mezőnygóljának köszönheti, hogy kiütötte Payton Manningéket az idei rájátszásból.

A Seattle-New Orleans mérkőzéssel kezdődött az NFL 2011-es rájátszása, és kezdetben minden az elvárható módon alakult a találkozón. A Saints egy mezőnygóllal és Drew Brees egy yardos touchdownpasszával 10-0-ra vezetett. Válaszul az alapszakasz utolsó fordulóját sérülés miatt kihagyó, de Whitehurst nagyszerű teljesítménye ellenére is visszakerülő Hasselbeck és Carlson is összehoztak egy TD-t még az első negyedben.

A New Orleans ezt követően még mindig tartotta magát, Julius Jones futásával újra növelték az előnyüket, de aztán beindult a Seahawks. A harmadik negyed végéig három touchdownt (Carlson rövidebb, Stokley és Williams hosszú elkapásával) és két mezőnygólt szereztek, amire a Szentek csak egyetlen hárompontos rúgással tudtak válaszolni.

Nagyon látszott a címvédő játékán, hogy az előzetes várakozásokkal és a meccs elejével teljesen ellenkező fordulat megzavarta őket. Akadoztak a támadások, egyszer a saját falembere lábában esett hasra a futójuk, máskor finoman szólva is dadogott a labda az elkapók kezében. Aztán a negyedik negyed elején mégis úgy tűnt, helyreállhat a világ rendje. Jones megint befutott az End Zone-ba, majd kivédekezték a Seattle támadását, azaz egyenlíthettek volna. Ha sikerül, szinte biztosan összeomlik a teher alatt a Seahawks, de szinte a gólvonalon állították meg őket, így csak egy mezőnygólt értek el.

A védelem jó teljesítménye felpaprikázta a támadókat is, Marshall Lynch szó szerint keresztültört a New Orleanson, és három és fél perccel a meccs vége előtt 67 yardos futásával gyakorlatilag eldöntötte a meccset.

Azért Breesék még megpróbálkoztak a csodával: Henderson is elért egy TD-t, csak öt pont volt a hátrány. Hogy az egyenlítéshez egy mezőnygól is elég legyen, nem a jutalomrúgással, hanem egy kétpontos jutalomjátékkal próbálkoztak. Mivel ez sikertelen volt, mindenképp újabb hatpontos akciót kellett volna végrehajtaniuk. Ahhoz viszont kellett volna a labda, amit Hartley katasztrofális módon a Seahawks játékosainak kezébe rúgott, pedig a sajátjainak célozta. Hasselbeckék megpróbálkoztak ugyan azzal, hogy haladjanak 10 yardot, de végül elég volt az, hogy lepörgették az órát, így is kiejtették a bajnokot.

A második találkozón az Indianapolis Colts a New York Jetset fogadta. Ezen a meccsen inkább a védelmek domináltak, a két csapat együtt sem termelt annyi pontot, mint a vesztes New Orleans a nyitómérkőzésen. Payton Manning azért így is passzolt 225 yardot, és egy touchdownt is összehoztak Pierre Garconnal.

Ezzel félidőben vezettek, de Tomlinson futásával egyenlített a Jets a harmadik negyedben. Vinatieri mezőnygóljával újra előnybe került a Colts, és a rúgó a negyedik negyedben még kétszer eredményes volt. Tomlinson viszont újabb TD-t futott, így a hajrában mindössze két ponttal vezetett az Indinanapolis.

A maradék 53 másodperc viszont elég volt Sancheznek arra, hogy közel vigye csapatát a Colts end zone-jához, és az utolsó pillanatokban Folk egy mezőnygóllal megnyerte a meccset a Jetsnek.

LaDanian Tomlinson az Indianapolis Colts elleni győzelem után

A 2010-es Super Bowl mindkét résztvevője búcsúzott tehát a rájátszás első körében. Vasárnap este a Kansas City Chiefs-Baltimore Ravens és a Philadelphia Eagles-Green Bay Packers meccsekkel folytatódik a rájátszás.

Eredmények, NFL rájátszás, Wild Card-forduló:

Seattle Seahawks-New Orleans Saints 41-36

Indianapolis Colts-New York Jets 16-17

Vasárnap játsszák:

Kansas City Chiefs-Baltimore Ravens

Philadelphia Eagles-Green Bay Packers