Dopping

Foggal-körömmel harcolni kell Kiss Balázs olimpiai szerepléséért - Struhács György

A szövetségi kapitány szerint a MOB nem tesz meg mindent a birkózó érdekében

  • MTI

Struhács György, a magyar kötöttfogású birkózóválogatott szövetségi kapitánya szerint foggal-körömmel küzdeni kell mindenkinek azért, hogy Kiss Balázs, a sportág 25. magyar világbajnoka részt vehessen a londoni olimpián.

A BVSC sportolóját tavaly doppingvétség miatt egy évre eltiltotta a versenyzéstől a nemzetközi sportági szövetség (FILA), mivel egy doppingellenőrzés során táplálék-kiegészítővel szervezetébe jutott tiltott anyagot mutattak ki a leadott mintájában. A 30 éves birkózó büntetése március 18-án jár le, így már az idei Európa-bajnokságon is részt vehet.

A londoni játékokon viszont jelen állás szerint nem indulhat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2008 nyarán hozott rendelkezése miatt. Ez arra vonatkozik, hogy bárki, aki aki fél évesnél hosszabb idejű eltiltást kap doppingvétség miatt, nem lehet ott a büntetése lejártát követő játékokon.

"Őszintén szólva felháborított ez az egész dolog, hihetetlen, hogy egy ilyen jelentőségű dologról évekig senki se tudjon, a Magyar Olimpiai Bizottság és a FILA sem, érthetetlen - nyilatkozta az éppen a Tátrában edzőtáborozó nemzeti csapat vezetője azzal összefüggésben, hogy Kiss eltiltásának következménye csak a közelmúltban tudatosult a hazai sportvezetésben. - A MOB-ban voltunk novemberben sportági egyeztetésen, ahol Balázsról kérdezgettek, ami bizonyítja, hogy nem voltak tisztában ezzel a szabállyal, különben miért érdeklődtek volna felőle. Ezek után szintén nagyon nem tetszett, amikor azt hallottam nemrég, hogy valaki a MOB-ból úgy nyilatkozott, hogy nagyon kevés esélyt lát arra, hogy Balázs ott lehessen Londonban. Ne kevés esélyt lásson, hanem foggal-körömmel küzdjön azért, hogy ez ne így legyen, s nemcsak ő, hanem mindenki, mert ez a magyar sport érdeke. Nem hinném, hogy olyan sok világbajnoka van Magyarországnak, olyan sok olimpiai éremesélyese, hogy ne kellene minden követ megmozgatni érte, meg természetesen a hasonló cipőben járó Szepesi Nikolettért."

A szakember elmondta: a tavaly tavasszal egy évre eltiltott 2009-es világbajnok Kiss Balázs sportemberi nagyságát mutatja, ahogy a hírt fogadta, s ahogy azóta is dolgozik:

"Nagyon keményen küzd, dolgozik tovább, látszólag nem rázta meg, de azért belül valószínűleg őrlődik. Nagyon remélem, hogy egy ilyen baki miatt nem kell még többet bűnhődnie, s kedvezően változnak még a londoni olimpiáig a dolgok. Példásan edz, nagyon elszánt, élete formájában van, nyugodtan mondhatom."

Struhács György a 96 kg-ban szereplő Kiss-sel kapcsolatban jelezte, hogy a tervek szerint versenyezni fog, az Európa-bajnokságon és a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is részt vesz majd. Birkózásban egy-egy versenyző nem magának, hanem országának szerez kvótát, így ha Kiss a vb-n, vagy a későbbi kvalifikációs versenyeken londoni helyet érő pozícióban végez, az indulási jog akkor sem veszik el, más versenyző indulhat helyette Londonban.