Előzetes

Januári sportprogram - Kézilabda-vb és téli sportok minden mennyiségben

2011 első havát a téli sportok és a kézilabda szerelmesei élvezhetik majd igazán, hiszen Svédországban férfi kézilabda-világbajnokságot rendeznek, természetesen a magyar válogatott részvételével, míg az előbbi sportokat kedvelők elsősorban hazai versenyeket követhetnek figyelemmel, nemzetközi szinten többek között a gyorskorcsolya Európa-bajnokságot és a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság küzdelmeit élvezhetik. De Európa-szerte rangadókkal folytatódnak a nemzeti labdarúgó-bajnokságok, 10-én végre fény derül hivatalosan is a már régóta sejtett FIFA-Aranylabdás személyére, és az átigazolási piac is megnyílik elsején.

Tenisz

A 2011-es szezont a Hopman Kupa nyitja, vagyis a teniszezők nem hivatalos vegyescsapat-világbajnoksága, január 1. és 8. között méri össze tudását a nyolc páros az ausztráliai Perthben. A résztvevők egyéniben és vegyespárosban mérkőznek. Nevük és világranglisán elfoglalt helyezéseik alapján a szerb kettős a toronymagas esélyese a tornának.

Az indulók (zárójelben a 2010-es évi záró helyezésük a világranglistán):

Szerbia (1. kiemelt): Ana Ivanovics (17.) - Novak Djokovics (3.)
Nagy-Britannia (2. kiemelt): Laura Robson (217.) - Andy Murray (4.)
Belgium (3. kiemelt): Justine Henin (12.) - Ruben Bemelmans (178.)
Olaszország (4. kiemelt): Francesca Schiavone (7.) - Potito Starace (47.)
Egyesült Államok: Bethanie Mattek-Sands (58.) - John Isner (19.)
Kazahsztán: Jaroszlava Svedova (39.) - Andrej Golubev (36.)
Ausztrália: Alicia Molik (129.) - Lleyton Hewitt (54.)
Franciaország: Kristina Mladenovics (300.) - Gael Monfils (12.)

Január 17-én kezdődik az év első Grand Slam viadala, az Australian Open. A férfiaknál 2004 óta Marat Szafin (2005), Novak Djokovics (2008) és Rafael Nadal (2009) tudta egy-egy alkalommal megtörni Roger Federer (2004, 2006, 2007, 2010) egyeduralkodását, minden jel szerint idén az utóbbi három között dőlhet el a Melbourne-i elsőség, a világranglista első három helyezettjének közelébe még a skót Andy Murray, a svéd Robin Söderling vagy a cseh Tomás Berdych érhet oda. A női mezőny jóval nyíltabb, a címvédő, négyszeres bajnok Serena Williams - sérülés miatti - távollétében a világelső dán Caroline Wozniacki végre megnyerheti első GS-trófeáját, de számolni kell a belga Clijsters-Henin duóval, és Jelena Jankovics vagy Vera Zvonarjova sem lebecsülendő. Szávay Ágnes (37.) saját döntése alapján szintén nem indul az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Motorsport

Az újév első napján ismét felbőgnek a motorok, 31. alkalommal kezdetét veszi a Dakar-rali. A helyszín már harmadik alkalmomal Dél-Amerika (Argentína és Chile). Magyaroknak - ahogyan 2010-ben - sajnos ezúttal sem szurkolhatunk.

Téli sportok

Januárban egymást érik a versenyek a téli sportok kedvelőinek legnagyobb örömére. A sort még az óév utolsó napjaiban kezdődő síugró Négysánverseny nyitja, majd jön a gyorskorcsolya Európa-bajnokság az itáliai Collalbóban (7-9), 8-án a műkorcsolya és jégtánc országos bajnoksággal folytatódik a program a budapesti gyakorló Jégcsarnokban. Magyarországon 11-én síugró országos bajnokságot is rendeznek, mégpedig a nagysánc küzdelmeit Kőszegen. A nemzetközi versenyekhez, színvonalhoz hasonlítva itt inkább a coubertini eszme a fontos, azaz a részvétel a győzelemmel szemben. Január 14-én a rövidpályás gyorskorcsolya Eb-n viszont már honfitársainknak is szoríthatunk: Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa és társaik több számban is éremesélyesként állnak rajthoz. A hónap közepétől (14-25) a spanyolországi La Molina ad otthont a snowboard világbajnokságnak, majd 22-én és 23-án következik a gyorskorcsolya sprint-világbajnokság (Heerenveen, Hollandia), illetve a rövidpályás gyorskorcsolya országos bajnokság és a sífutó ob (23.). A berni műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon a Hoffmann Nóra-Maxim Zavozin páros titkon jó eredményben, éremben reménykedik. 25-én kezdődik és egy hónapig tart a törökországi Erzurumban a 25. Téli Universiade, vagyis az egyetemisták világjátéka. De lesz szánkó világbajnokság (28-30, Cesena, Olaszország) és a sífutók Tour de Ski viadala is.

Magyar szurkoló zászlóval a kezében a horvátországi férfi kézilabda világbajnokságon.

Kézilabda

13-án startol a férfi kézilabda-világbajnokság Svédországban. A magyar válogatott 14-én, Norrköpingben Izland ellen kezdi meg szereplését (sajnos Nagy László nélkül, miután nem tudott megegyezni a szövetséggel a válogatottban való szereplésének feltételeiről), ahol a várható kőkemény középdöntős ellenfeleket tekintve a nyolc közé kerülés is bravúr lenne.

Labdarúgás

Természetesen kiemelt figyelemmel kísérjük öt európai nemzeti bajnokság (Anglia, Spanyolország, Olaszország, Németország, Hollandia) eseményeit is. A Premier League kivételével december végén rövid téli pihenőre vonultak a csapatok Európa-szerte, de a hónap elején újra beindul a fociláz. Négy Premier League, öt-öt Primera División és Seria A, három Bundesliga és két Eredeivisie fordulót rendeznek januárban, és pótolnak sok elmaradt mérkőzést is. Angliában és Olaszországban a havazás, illetve az Internazionale klubvilágbajnoki részvétele miatt maradtak el találkozók. Igazi ínyencfalatok várnak ránk a hónapban: a szigetországban például az Arsenal-Manchester City (22. forduló, január 5.), a Tottenham-Manchester United (23. forduló, január 16.), Spanyolországban a Real Madrid-Villareal (18. forduló, január 9.), vagy - a Barcelonát ősszel egyedüliként legyőző - Hércules-Barca (21. forduló, január 30), Itáliában a Napoli-Juventus (19. forduló, január 9.) mérkőzés, Németországban pedig a Leverkusen-Dortmund (18. forduló, január 14.) összecsapása igazi rangadót ígér. A hónap legfontosabb eseménye mégis 10-én lesz, amikor a FIFA Zürich-i gáláján kihirdeti az első FIFA-Aranylabda szavazás győztesét – bár a verseny már lefutottnak tűnik. Január 9 és 30. között ismét teremfoci-bajnokságot rendez a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), a Borsodi Teremlabdarúgó Bajnokság hatéves pihenő után éleszti fel a téli hagyományokat 19 csapat részvételével.

Egyéb

Asztaliteniszezőink az Európai Nemzetek Ligájában (nők, Románia-Magyarország 5. forduló) és a Pro Tour sorozat 2011-es első, angliai állomásán bizonyíthatnak. Január 21. és 23. között immár ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Sportlövők Szövetsége a Hungarian Open nemzetközi légfegyveres versenyt, Győrben. A rangos, meghívásos viadal egyben Eb-válogató is. A hosszútávúszók uszodai országos bajnokságának Székesfehárvár ad otthont. Emellett női vízilabda-válogatottunk 29-én Szlovákiával játszik Európa-bajnoki selejtezőt.

Januári sportprogram:

Dec. 29. - Jan. 6. 59. síugró Négysáncverseny (Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen)
Dec. 31. - Jan. 9. Tour de Ski
1-8. Tenisz Hopman Kupa, Perth
1-16. Dakar-rali, Argentína, Chile
4. Asztalitenisz Európai Nemzetek Ligája, 5. forduló: nők: Románia-Magyarország, férfiak: Magyarország-Szerbia
7-9. Gyorskorcsolya Európa-bajnokság, Collalbo (Olaszország)
8-9. Műkorcsolya és jégtánc országos bajnokság, Gyakorló Jégcsarnok (Budapest)
9-30. Borsodi Teremlabdarúgó Bajnokság (csoportmérkőzések: Nyíregyháza, Szeged, Szombathely; döntő: Debrecen).
10. A FIFA-Aranylabda szavazás győztesének kihirdetése, Zürich
11. Síugró országos bajnokság, nagysánc, Kőszeg
13-30. Férfi kézilabda-vb, Svédország
14-16. Rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság, Heerenveen (Hollandia)
14-25. Snowboard világbajnokság, La Molina (Spanyolország)
17-30. Tenisz Australian Open, Melbourne
18-23. Asztalitenisz Pro Tour-verseny, Velenje (Szlovénia)
21-23. Hungarian Open nemzetközi légfegyveres verseny, Győr
22-23. Gyorskorcsolya sprint-világbajnokság, Heerenveen (Hollandia)
22-23. Rövidpályás gyorskorcsolya országos bajnokság, Budapest
23. Hosszútávúszók uszodai országos bajnoksága, Székesfehérvár
23. Sífutó országos bajnokság
24-29. Műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság, Bern (Svájc)
26-30. Asztalitenisz Pro Tour-verseny, Sheffield (Anglia)
Jan. 27. - Feb. 6. 25. Téli Universiade, Erzurum (Törökország)
28-30. Szánkó világbajnokság, Cesena (Olaszország)
29. Szlovákia-Magyarország női vízilabda Európa-bajnoki selejtező
30. NHL All Star Game
Jan. 31. - Feb. 6. Tenisz, Fed Kupa Euro-afrikai zóna, I. csoport, Izrael