Forma-1

A mostani a valaha volt legjobb F1-es mezőny - Jackie Stewart

Sir Jackie Stewart, a britek háromszoros Formula-1-es világbajnoka szerint a jelenlegi minden idők legjobb Forma-1-es mezőnye. A 2010-es aranyérmes Sebastian Vettelt olyan legendákhoz hasonlítja 1969, 1971 és 1973 bajnoka, mint Jim Clark, Jack Brabham vagy Graham Hill.

Stewart jövőre is nagyszerű küzdelmekre számít.

Jackie Stewart 1965-ben mutatkozott be a Forma-1-ben a British Racing Motors pilótájaként, első szezonjában rögtön a 3. helyen végzett. A gyenge autó miatt 1968-ban a Matrához távozott, a francia istállónál töltött második évében nyerte első világbajnki címét. 1970-ben a Tyrrell-nél versenyzett, a brit csapat kötelékében kétszer, 1971-ben és 1973-ban ért a csúcsra, harmadik vb-címét követően vonult vissza. Azokban az években lett háromszoros világbajnok, amikor olyan versenyzők voltak még a pályán, mint Jack Brabham, Graham Hill, Jim Clark, Emerson Fittipaldi. Később csapatvezetőként visszatért a száguldó cirkuszba, a nevét viselő Stewart Grand Pix istálló 1997-től 1999-ig volt jelen a Forma-1-ben, egyetlen futamgyőzelmüket Johnny Herbert szerezte az 1999-es Európa Nagydíjon.

A 71 éves Stewart az autosport.com-nak nyilatkozott az F1 jelen helyzetéről.

"Az idei szezon mindörökre emlékezetes marad. A Red Bull volt a legjobb, de az utolsó futamon négy pilóta küzdött a világbajnoki címért, és az idényben ötnek is esélye volt az elsőségre."

"A Ferrari, a Red Bull, a McLaren és a Renault fej fej mellett halad. Ez a helyzet nagyon hasonlít azokra az évekre, amikor én versenyeztem. Sebastian Vettel semmiben sem különbözik Jim Clarktól, Graham Hilltől vagy Jack Brabhamtől. Mindannyiukra jellemző volt a hihetetlen elszántság, akarat, elkötelezettség, na és az istenadta tehetség, és ez megvan Vettelben is. 2010 legalább olyan jó volt, mint az 1960-as évek vége, 1970-es évek eleje."

Stewart szerint Vettel még rengeteget fejlődhet a jövőben, de vetélytársai is ott lesznek a nyomában.

"Én 23 évesen kerültem a Forma-1-be, ő ugyanilyen idősen már világbajnoknak mondhatja magát. Emlékszem, ezt mondtam is neki egy díjkiosztón. Mark Webber már 34 éves, de visszaemlékezve arra, hogy én milyen voltam ebben a korban, van mitől félnie Sebastiannak."

"Webbert nem szabad leírni, és egy szép napon Kubica is világbajnok lesz. Button vezet a legsimábban és legtisztábban, Hamilton talán a legjobb versenyző minden szempontot figyelembevéve, míg a legjobban felszerelt továbbra is Alonso - elképesztő fickók."