Világfutball 2010

Ferguson Manchesterben, a spanyolok az egész világon rekordot döntöttek

Eseménydús évet hozott 2010 a világ futballjában, elsősorban a labdarúgó-világbajnokság miatt maradt emlékezetes ez az év, de számos más, örömteli és drámai esemény történt. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) összeállított egy statisztikát az esztendő legérdekesebb, legfontosabb rekordjairól.

A spanyol foci meghódította a világot 2010-ben

8810 napja ült december 19-én Sir Alex Ferguson a Manchester United kispadján, ezzel megdöntötte Sir Matt Busby rekordját. A skót trénert 1986. november 6-án nevezték ki a Vörös Ördögök menedzserének. A 68 éves skót több mint kétezer meccsen dirigálta a csapatot, és 36 különböző trófeát köszönhetnek neki a szurkolók.

1283 mérkőzésen húzta fel magára a Real Madrid mezét 2010 augusztusáig együttesen Raúl González és Guti, a klub két ikonja. Raúl 1992-ben, Guti 1985-ban került a klubhoz. Ketten együtt 400 gólt rúgtak, és 32 címet nyertek a királyi gárda kötelékében. Raúl 741 meccsen 323 gólt lőtt a Realban, mindkét kategóriában csúcstartó a galaktikus történelemben.

Karrierje 300. gólját lőtte Martín Palermo, a Boca Juniors argentin válogatott labdarúgója. A 37 éves csatár a dél-afrikai világbajnokságon is betalált Görögország ellen, ezzel ő a vb-k történetének legidősebb góllövője, és a Bocának is immár ő a legeredményesebb játékosa, Roberto Cheero 72 éves rekordját döntötte meg.

99 pontot gyűjtött be a lehetséges 114-ből a 2009-2010-es szezonban a Barcelona, májusban ezzel történetének 20. bajnoki címét nyerte a katalán gárda, rekordot írva a spanyol labdarúgó-bajnokságok történetében. Pep Guardiola csapata mérkőzéseinek felén három vagy több gólt rúgott, és csak 24-et kapott, ez a klub hátsó alakzatának legjobb eredménye az 1973-1974-es idény óta. A Barca ősszel 43 ponttal zárta az évet, ami három ponttal jobb, mint tavaly ilyenkor.

58 találatot jegyez 54 Barcelonai fellépésén Lional Messi 2010-ben. A La Ligát tekintve 42gól, 15 gólpassz és 166 csel fűződik nevéhez, természetesen ezt sem tudta senki felülmúlni.

26 éves isztambuli uralmat tört meg májusban a Bursaspor, amikor az utolsó fordulóban drámai körülmények között megnyerte a Süper Liget. 1984-ben a Trabzonspornak sikerült utoljára "vidéki" csapatként megnyerni a török bajnokságot, azóta a Galatasaray-Fenerbahce-Besiktas trió uralta a félhold országának labdarúgását.

19 mérkőzés óta veretlen Egyiptom az Afrikai Nemzetek Kupája történetében, miután a január 31-i döntőben 1-0-ra győzött Ghána ellen, ezzel sorozatban harmadszor (2006, 2008, 2010) koronázták meg Afrika legjobbjává. A torna, és Egyiptom hőse Mohamed Nági, "Geddo" volt, aki úgy lett 5 góllal gólkirály, hogy egyetlen meccsen lépett pályára kezdőként.

14 gólt rúgott a labdarúgó-világbajnokságok történetében Miroslav Klose, a német nemzeti tizenegy és a Bayern München csatára, így Gerd Müllerrel holtversenyben a második helyen áll az örökranglistán, egy találattal elmaradva a brazil Ronaldótól.

10 találattal verte október 24-én a PSV Eindhoven a Feyenoordot a holland Eredivisie 10. fordulójában. A rotterdamiak ezzel 102 éves történetük legsúlyosabb vereségét szenvedték el, az eddigi negatív csúcsot 1983 szeptemberében, az Ajax elleni 8-2 jelentette (Dzsudzsák Balázs duplázott a mérkőzésen).

8. válogatottként csatlakozott a spanyol nemzeti csapat a világbajnok nemzetek sorába július 11-én. Spanyolország elsőként nyert úgy tornát, hogy a nyitómérkőzését elvesztette, és az első európai csapat, amely a kontinensen kívül nyert vb-t.

7 éve és 10 hónapja nem vesztett bajnoki mérkőzést hazai pályán José Mourinho. Az Estádio do Dragaót (Porto), a Stamford Bridge-et (Chelsea), a San Sirót (Internazionale), és a Santiago Bernabéut (Real Madrid) sem tudta bevenni az ellenfél, ha a portugál irányította a hazai csapatot, a jelenleg a spanyol fővárosban ténykedő mester rekordja hétről-hétre nő. Utoljára 2002 februrárjában, a Portót verő Beira Mar ünnepelhetett győzelmet Mourinho ellenében valamely nemzeti bajnokságban.

6. klubcsapatként az olasz Internazionale büszkélkedhet azzal, hogy ugyanazon évben hazája bajnokságát és a Bajnokok Ligáját is megnyerte. Korábban ez a skót Celticnek (1967), a holland Ajaxnak (1972) és PSV-nek (1988), az angol Manchester Unitednek (1999), és a spanyol Barcelonának (2009) sikerült.

4. alkalommal választotta meg az Arikai Labdarúgó Szövetség a kameruni Samuel Eto'ót az Év Játékosának, ezzel rekordernek számít a fekete kontinensen, korábban Abedi Pelével és George Weah-val holtversenyben állt három elismeréssel a képzeletbeli lista élén. Az Internazionale csatára idén öt serleget gyűjtött be klubjával (olasz bajnoki- és Bajnokok Ligája-trófea, Olasz Kupa-, Olasz Szuperkupa-, és klubvilágbajnoki elsőség).

3 játékos, David Villa, Andrés Iniesta és Carles Puyol lőtte a spanyol labadúgó-válogatott góljait a dél-afrikai világbajnokságon. Korábban sosem fordult elő, hogy négy játékosnál kevesebb jegyezze az aranyérmes csapat találatait, egyúttal a Furia Roja nyolc dél-afrikai gólja volt a legkevesebb, amivel valaha tornát lehetett nyerni.

1 válogatott fejezete be veretlenül a dél-afrikai világbajnokságot: Új-Zéland nemzeti csapata három döntetlennel a F-csoport 3. helyén végzett.

0 vereséget számlál 2010-ben a norvég Rosenborg mérlege a bajnokságot tekintve, ezzel a Tippeligaen történetének első, veretlenül az élen végzett csapata lett. A trondheimi alakulat az elmúlt két évben is mindössze egyszer kapott ki, mialatt 60 bajnokit játszott.

Forrás: fifa.com