Zalaegerszeg

A sikerben óriási szerepe van Csanknak - Nagy Ferenc klubelnök

A ZTE elnöke szerint Csank János esete bizonyítja, hogy az előző évek edzőváltásai nem ok nélkül történtek.

ZTENagy Ferenc, a Zalaegerszeg elnöke a Zalai Hírlapnak értékelte a labdarúgócsapat szereplését, külön kiemelve Csank János edző szerepét.

“A túlélés miatt fel kellett áldozni az egyik legjobb csatárunkat, Rudnevst, aki Poznanban is bizonyított. Minőségi játékosok igazolásáról nem is álmodhattunk, hiszen örültünk, hogy talpon tudunk maradni. A szakmai stab viszont szerencsére maradt. Csank János esete is bizonyítja, hogy amikor az előző években trénereket váltottunk, nem ok nélkül történt. Kerestük azt a szakembert, aki végre kezében tudja tartani az öltözőt és szakmailag is rendbe tudja tenni a dolgokat. Ilyet ritkán mond az ember, de a lehetőségeinkhez mérten a legjobb helyezést értük el. Ez azt bizonyítja, hogy kiváló szemléletű, kitűnő sportemberek ülnek az öltözőnkben. Jó mentalitású, remek szellemű társaság. Eddig mindig vita volt, mert sok a légiós. Érdekes, ma már nincsenek külföldiek és magyarok. Egységes, egymásért küzdő csapatunk van, s ebben óriási szerepe van Csank Jánosnak. Az is pozitívum, hogy felül tudtunk kerekedni a játékvezetői ítéleteken, amik többször is méltánytalanul sújtottak bennünket. A csapat mentális erejét tükrözi, hogy több meghatározó tudású játékos kiesése után - 4-5 alapember helyére léptek fiatalok - sem volt magyarázkodás, egymásra mutogatás, hanem hozták az eredményeket. A tehetséges fiatalok közül többen is bontogatják szárnyukat. Ez azt bizonyítja, hogy a szakmai munka Csank János ittléte óta csillagos ötös! – mondta a klubelnök.

A ZTE első embere kitért a klub anyagi helyzetére is, ami pozitív irányban mozdult el az utóbbi hónapokban.

„Az év elejétől a nyárig voltak gondjaink. Aztán rendeződtek, s ezt szeretnénk stabilizálni. Jó lenne, ha többé hasonló időszakok nem fordulnának elő. Ugyanakkor nem vagyunk egyszerű helyzetben. A jövőt illetően komoly változásoknak kell végbemenni. Jelentős kintlévőségünk van, játékoseladásból és más oldalról is. Ez az összeg több mint egyéves költségvetésünk. Az mindenképpen pozitívum, hogy a ZTE FC nincs eladósodva. Ez a mai világban komoly eredmény. Amikor megérkeznek - remélhetőleg az év elején - a bennünket is segítő adótörvényi változások, a helyzet stabilizálódhat. Ezenkívül komoly tárgyalásaink vannak szponzorjelöltekkel, abban is bízunk, hogy kamatoztathatunk belőlük. Az is nagy előrelépés, hogy a támogatói oldalról vannak érdeklődések. Ez azt bizonyítja, valami megmozdult a magyar labdarúgásban. Ami a lényeg, összehúzottan, szerény körülmények között, de működünk és nincsenek tartozásaink” – nyilatkozta Nagy Ferenc.

A Zalaegerszeg az utóbbi időben jelentős bevételeket szerzett játékoseladásból, a kérdés, hogy sikerül mindig kiválasztaniuk a megfelelő alanyokat ehhez.

“Sokat dolgozunk, szerencse is kell hozzá, meg jó szakember, az utóbbit megtaláltuk. Megpróbáljuk jó irányokba eladni a játékosokat. Ilyenkor egyik szemünk sír, a másik nevet. A pénz kell, mert abból élünk, de ha belegondolunk, hogy ezek a játékosok megtarthatók lehettek volna, akkor hiába többszöröse számos honi klubnak a költségvetése a miénknek, a bajnoki címért játszhatnánk. Sokféle szám jelenik meg a klubok költségvetését illetően, sajnos mi az egyik legkisebb összeggel gazdálkodó NB I-es egyesület vagyunk. Még akkor is, ha nem sírunk folyamatosan. Vannak olyan klubok, ahol kis pénzről beszélnek, de mégis sok nagy fizetésű labdarúgójuk van. No meg olyan támogatókról is suttognak, akik a mi költségvetésünk legalább felét adják. Ezt még nem tudom, hogyan kell csinálni” – tette hozzá a klubvezető.