Vélemény

Én is simliskedtem, ha lehetett - Urbán Flórián

Urbán Flórián szerint a klubvezetők jobban szeretik az "aranyos bácsikat", mint az erős egyéniségeket.

DigiUrbán Flórián, a REAC Sportiskola utánpótlás-igazgatója volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának a vendége. Az egykori válogatott futballista az utánpótlás jelentőségéről, a magyar játékosok mentalitásáról és saját külföldi élményeiről is mesélt.

„Mindenki beszél az utánpótlásról, futballistákat kell nevelni, csak lassan nincs hol, mert folyamatosan zárják be a pályákat. Amíg ez így történik, nagyon nehéz lesz kijutni bármilyen világversenyre. Ma már olyan elektronikus játékok vannak, amelyek elszipkázzák a gyerekeket a labdarúgástól. Jelen pillanatban a magyar klubok utánpótlásába minimális pénz folyik be, olyan emberek kapnak szerepet, akik nem kapnak NB I-es kispadokat, nem pedig azok, akiknek tényleg a gyerekekkel kellene foglalkoznia. A tulajdonosok nem mindig választják ki a megfelelő embereket, nem szeretik az erős egyéniségeket, példaként mondhatnám Détári Lajost, aki mindig megmondja a véleményét, ezért kevés szerepet kap a magyar labdarúgásban. Inkább kispadra ültetik az "aranyos bácsikat", akik elücsörögnek a kispadon, nem beszélnek csúnyán, és szépen előadják, amit szeretnének mondani” – mondta az egykori Újpest játékos.

A 40-szeres válogatott futballista beszélt saját élményeiről is, milyen különbségeket látott a külföldi és a magyar labdarúgók között.

„Mikor én kikerültem Belgiumba, egyszerű volt a körülményeket összehasonlítani, mert kint egy falusi csapatnak is nyolc füves edzőpályája és egy 15 ezres stadionja volt, amíg nálunk egy pályán kellett edzeni a felnőtt- és az utánpótláscsapatoknak. Kint a játékosoknak egészen más a felfogása, örömmel megy ki a pályára, minden párharcot meg akar nyerni edzésen is. Ezzel szemben a magyar futballista úgy gondolkodik, hogy „vegyem fel a fizetésem és elvagyok”. Amikor olyan edzőm volt, aki megkövetelte a fegyelmet, én is kihajtottam a lelkem, de amikor olyan tréner került a csapathoz, akinél lehetett simliskedni, megcsináltam én is, hogy nem edzettem péntekig, csak akkor szálltam be. Ilyenkor viszont egy „egyhúszas” belga játékos is kirúgott a lelátóra hétvégén. Erre sajnos csak a harmincas éveim közepén jöttem rá, de próbálom a gyerekeket arra terelni, hogy a szemlélet nagyon fontos, azon kell változtatni. Magyarországon kizárt dolog, hogy bárki összetartson, hiszen magyar emberek vagyunk, akik irigyek egymásra, ezen a szemléleten is változtatnunk kéne” – nyilatkozta Urbán Flórián.