Rövidpályás úszó-vb

Cseh László nem jutott döntőbe 200 m vegyesen

  • MTI

Cseh László, aki 200 m vegyesen meglepetésre nem jutott döntőbe a dubaji rövidpályás úszó-világbajnokságon, úgy véli, a vb rávilágított arra, hogy a fordulóknál lemaradásban vannak a világ élmezőnyéhez képest.

CSeh_Laszlo_mti

Jakabos épphogy, a nyolcadik idővel (2:06.50 p) csusszant be a fináléba, míg a szám világcsúcstartója, Gyurta magabiztosan, a legjobb eredménnyel (2:04.76) kvalifikálta magát a döntőbe.
A 400 vegyesen negyedik Verrasztó Dávid és hatodik Cseh László viszont nem zárta sikerrel a 200 m vegyes előfutamait: előbbi a 16. helyen zárt 1:56.29 perces idejével, míg utóbbi 6 századdal elmaradva a döntőt érő nyolcadik helytől 1:55.47 perccel tizedik lett.
Gyurta Gergely 400 m gyorson szállt harcba a fináléért, de 3:45.19 perces ideje csak a 15. helyhez volt elegendő. Mutina Ágnes nem állt rajthoz a nők hasonló számában.

"A vb-n egyértelműen kiderült, hogy miközben úszás tekintetében nincsenek gondok, azaz technikában, úszósebességben ugyanúgy állunk, addig a fordulóknál még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a lábizom-erősítésre - mondta az olimpiai ezüstérmes, világbajnok úszó. - Azt érzem, hogy Lochte, Clary, Mellouli, azaz mindenki, aki Amerikában él vagy készül, egy fordulónál könnyedén elrúgja magát a faltól, delfinezik egy jót, és lazán halad tovább az így nyert sebességgel, addig nekem nagy energia-befektetés ez a mozdulatsor, és nem tudok olyan magától értetődően nekimenni a következő hossznak".

A 25 éves Cseh arról is beszélt, hogy a délelőtti selejtezőben a mellúszást rontotta el, ahogy mondta, egyszerűen nem érezte a lábát, amely nem adott neki sebességet, így elkezdett görcsösen kapaszkodni a karjával, de ettől csak még rosszabb lett a helyzete, és kiesett a ritmusból.

"Erre a vb-re nem tudtam úgy felszívni magam, mint máskor. Ebben az évben iszonyatos energiákat mozgósítottam, hogy a budapesti Európa-bajnokságon jól szerepeljek. Abba a felkészülésbe tényleg beletettem mindent, amit csak lehetett - utána viszont muszáj volt valamennyit pihenni, és az őszi felkészülés során már nem tudtam annyit edzeni, mint szoktam. A végén még oda akarom magam tenni kétszáz pillangón. Az állóképességem szerintem rendben van, kicsit most fel is tüzeltem magam, és szerencsére abban a számban nem kell mellen úszni".

Cseh csütörtökön hatodik lett 400 m vegyesen, míg 200-on 10. helyen zárt a pénteki selejtezőben, s vasárnap még a 200 m pillangó délelőtti selejtezőjében úszik.