Rövidpályás úszó-vb

Oroszország világcsúccsal nyerte a 4x200-as férfi gyorsváltót

100 férfi pillangón Korotyiskin, 800 női gyorson Villacija nyert

Hatalmas versenyt hozott a 4x200 méteres férfi gyorsváltó Oroszország és az USA között a rövidpályás úszó vb-n, amiből előbbiek jöttek ki jobban. Mindkét váltó magasan a régi világcsúcson belül végzett. A férfiak 100 méteres pillangójában szintén orosz győzelem született Korotyiskin révén. A női 800 gyorson a várakozásoknak megfelelően az utolsó futamból kerültek ki a legjobbak.

Időrendben a férfiak 100-as pillangója jött először, ebben nem alakultak ki nagy küölönbségek. Konkrétan az első két helyezett között egyetlen század döntött. A benyúlás az orosz Korotyiskinnek sikerült jobban, így megelőzte a venezuelai Subiratsot és a brazil Almeidát is.

Ezután a női 800 gyors utolsó, leggyorsabbnak ígérkező futama következett. Ebben a számban csak egy kört rendeztek, és a négy futam időeredményeinek összegzése alapján hirdettek győztest. Ahogy várható volt, az utolsóból kerültek ki a legjobbak. A spanyol Villaecija nagy versenyre kényszerült, és az utolsó szakaszban tudott az élre állni. Végül 87 századmásodperccel (ilyen hosszú távon szorosnak számító különbséggel) verte honfitársát, a szerdán a mieinket szomorító Belmontét. A harmadik helyen az amerikai Ziegler csapott a célba.

A napot a férifak 4x200-as gyorsváltója zárta, és hatalmas versenyt hozott a szám. A németek és a franciák kezdtek a legjobban, de a második embereknél már az oroszokról és az amerikaiakról szólt a döntő. Utóbbiaknál Lochte volt a vízben, de akkora hátrányból indult, hogy csak felhozni tudta a csapatát, előnyt nem tudott szerezni. Ezzel nagyjából el is dőlt a verseny, hiszen az oroszok rendkívül okosan úszva végig egy kicsit maguk mögött tartották az USA váltóját, és minimális különbséggel a célba is ők értek előbb. 6:49.04-es idejükkel ráadásul jócskán megdöntötték a korábbi világcsúcsot is.