Vélemény

Nyugat-Európában szűnnek meg az akadémiák - Várhidi Péter

Az egykor újpesti tréner szerint itthon nem késztetik teljes erőbedobásra egymást a játékosok, ezért minél több nemzetközi meccsre lenne szükség.

Várhidi_afp

Várhidi Péter volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának a vendége, ahol a magyar utánpótlás helyzetéről beszélt.

„A magyar fiatalok elsősorban gyorsaságban maradnak el külföldi vetélytársaiktól, labdakezelésben, és a gyors játékban való labdatovábbításban akadnak hiányosságaink. Amikor az utánpótlás válogatotthoz kerültem, a 18-19 évesekhez, játszottunk Írországban egy nemzetközi tornát és egy olyan csapatra épült a válogatott, amely kiemelkedett a magyar mezőnyből. Ennek ellenére bizony a védőinket is feldöntötték az ír csatárok, mert nem voltak hozzászokva ahhoz, hogy velük szemben keményen fellépjenek. A magyar bajnokságban 6-8 gólokkal verik az ellenfelet, itthon a védőknek gyakorlatilag epizódszerep jut. Nincsenek párharcokra késztetve, nincsenek a labda gyors továbbítására kényszerítve, ebben vagyunk a legnagyobb mértékben lemaradva. Ezt egy féleképpen lehetne ledolgozni, külföldi csapatokkal kellene meccseket játszani, amennyit csak lehet. Ez kis pénzráfordítást, utazást igényelne hét közben le is lehetne bonyolítani, amikor nincsenek bajnoki mérkőzések. Az összes szomszédunk előrébb jár, mint mi, a velük való mérkőzések segítenék a gyerekek fejlődését. Magyar játékosok egymást nem kényszerítik nagyobb erőbedobásra, nem véletlen, hogy utánpótlásszinten gyakran beleszaladunk 4-5 gólos vereségekbe is” – mondta az egykori szövetségi kapitány.

A jelenleg az SZTK-Erima csapatát irányító szakember arról az érdekes jelenségről is beszélt, hogy míg Magyarországon gombamód szaporodnak az akadémiák, külföldön egyre inkább szűnnek meg ezek az intézmények.

A szülők azt hiszik, hogy ha kijuttatják a gyereket külföldre, akkor minden lehetősége adott lesz ahhoz, hogy jó futballistává váljon. Ezzel az a probléma, hogy a képességei nem tartanak ott, ahol a külföldi társaié. Két-három évvel ezelőtt buszokkal vitték ki a gyerekeket külföldre és próbálták itt-ott elhelyezni őket próbajátékokon, próbaedzéseken. Aztán ezeknek a gyerekeknek a 80%-a jött is haza, és az egy törés a gyerek életében. Viszont az sem vitás, hogy a mai utánpótlás-válogatottak nagy része külföldön játszik, erre viszont ellenpéldát is tudok, hiszen a 98’-es Németh Krisztián-Koman Vladimir féle korosztályból 17 éves korukban csak Koman játszott külföldi csapatban, mégis fel lehetett őket építeni. Nyugat-Európában inkább szűnnek meg az akadémiák, mint, hogy létesítenék őket. A kollégiumi rendszernek inkább híve vagyok, ahova reggel bemegy a gyerek, este pedig hazamegy. A saját közegéből kiszakítani ugyanis nem biztos, hogy szerencsés a 16-18 éves gyerekeket, így hetekig bent tartják őket, és nem találkoznak senkivel csak a saját csapattársaikkal” – nyilatkozta az Újpesttel bajnokságot nyerő szakember.