Szombathelyi Haladás

Az első két edzésem nevetséges volt – Aczél Zoltán

A szombathelyi szakember nem tudja elmarasztalni az utolsó hat mérkőzésért a csapatot, de előtte még edző nélkül is több pontot kellett volna szerezniük.

HaliAczél Zoltán a Szombathelyi Haladás vezetőedzője a csapat hivatalos honlapján adott videóinterjút, ahol kitért az általa irányított utolsó hat bajnoki találkozóra, a tapasztalataira, valamint a jövővel kapcsolatos elképzeléseire is.

„Én nem tudom a csapatot ezért a hat mérkőzésért elmarasztalni, még azon a két vesztes mérkőzésen is nyerhettünk volna, de legalább négy pontot engedtünk ki a kezünkből. A Vasas pályán egy tiszta győzelmet engedtünk ki a kezünkből, és a Fradi ellen is egy pontot érdemeltünk volna. A négy hazai mérkőzésen a csapat megfelelően teljesített, az odaadás, a hajtás, a küzdeni tudás megvolt a csapatban, és időnként jól is futballoztunk. Annyit sikerült ezzel elérnünk, hogy tavasszal joggal tartunk igényt a bennmaradásra. Ami negatívum, az az első tíz mérkőzés, ha akkor nem ült volna senki a kispadjukon, akkor is több pontot kellett volna szerezni. Amikor idekerültem, az első két edzés az nevetséges volt, ott a kaput úgy hozták be a játékosok az egymás közötti játékra, hogy azt rossz volt nézni. Az első hét arról szólt, hogy felpaprikázzam őket, a labdarúgás nem kényszer, új szellemiséget próbáltam bevinni az öltözőbe. Aztán az első, Siófok elleni meccs, ha döcögősen is, de meglett, utána a játékosok átvették azt a habitust, munkamorált, amit én szeretek. A magyar labdarúgó sértődött, ha nincs a kezdőcsapatban, pedig egy BL-csapat 20-22 főből áll, és folyamatosan cserélgetik a játékosokat, ha van rá lehetőség. Mi is megpróbáltunk lehetőséget adni mindenkinek a bajnokságban, Magyar kupában, Ligakupában, és akik helyettesítették a kiesőket, megfelelően motiváltak voltak. Nemanja Obrics távozására kitérve, úgy tudom, már Csertői Aurél sem volt megelégedve vele, sem fizikailag, sem mentálisan nem volt jó állapotban. Ezt megemlítettem neki én is néhány hét után, de nem akart változni, azt hitte elbohóckodik itt, és elviszi azt a pár ezer eurót, amire gondol. Hát nem vitte el, mert el kellett hamarabb hagynia a klubbot” – nyilatkozta a szakvezető.

Aczél Zoltán az igazolásokkal kapcsolatban elmondta, kiválasztotta azokat a futballistákat, akire szüksége lenne, de vannak akik távozhatnak a csapattól.

„Leadtam a papíromat a vezetőségnek, megjelöltem, kik azok, akik távozhatnak és kiket szeretnék a csapatban látni. Jelenleg azonban én sem tudom milyen változások lesznek, mert hiába adok le egy listát, ha erre a feltételek nem adottak. Fiatal játékosokat szívesen kölcsönadnánk NB II-es csapatoknak, ahol tudnának játszani, mert amíg egy Barczi Dávid Újpesten folyamatosan szerepet kap, addig nálunk a padon ülnek a hasonló tehetségeink. Az érkezőkkel kapcsolatban voltak vágyálmaim, de hamar rá kellett döbbennem, hogy a kivásárlási áruk többe kerül, mint az egész éves költségvetésünk. Szerettem volna minden csapatrészbe legalább egy meghatározó futballistát, de olyan játékost, akit nem nevelgetni kell még, hanem kész, kiforrott futballisták” – vázolta elképzeléseit Aczél.

„A felkészülést viszonylag hamar, január 3-án kezdjük, meg is kérdezte az egyik játékosom, „mester ki tudunk addigra józanodni?”. Van nyolc hetünk a felkészülésre, én január 31-től jelöltem meg egy tíz napos edzőtábort a csapatnak, van is ajánlatunk Törökországból, de erről konkrétumot még nem tudok. Mivel futni akkor már nem lehet, itthon pedig a pályák alkalmatlanok lesznek a futballra, ezért mindenképpen szükség lenne rá a szakma szempontjából, nem a török csajok miatt..” – mondta tréfálkozva az egykori REAC tréner.