Rövidpályás úszó-vb

Hosszú, Jakabos, Gyurta, Cseh és a váltó továbbjutott

Verrasztó Dávid kiesett 100 m pillangón

Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is a legjobb időt úszta a dubaji rövidpályás világbajnokság első napján. Cseh László épp csak továbbjutott 100 méter pillangón, míg Verrasztó Dávid kiesett ugyanebben a számban. 100 mellen Gyurta Dániel az ötödik időt úszta.

Hosszú Katinka kezdte a programot a mieink közül, és szinte a reptérről beesve a legjobb időt, egyben országos csúcsot ért el a 200 méteres pillangóúszás előfutamában. A 2:04.56-tól 28 századdal maradt el a spanyol Mireia Belmonte, 68-cal pedig a a brit Jemma Lowe. A döntőre a délutáni programban kerül sor.

Hosszú Katinka a 2010-es rövidpályás amerikai bajnokságon

A következő versenyzőnk Gyurta Dániel volt, ő a gyengébbik számában, 100 mellen indult. A legjobb időt az olasz Scozzoli érte el 57.60-nal, Dani az ötödik lett, 58.31-et ért el. Számára a középdöntő következik.

"Soha rosszabb kezdést! - szögezte le Kiss László szövetségi kapitány a délelőttöt értékelve az MTI-nek. - Úgy néz ki, hogy rendben van a vb-re csak tegnap este beeső Hosszú Katinka és az öt napot betegeskedő Mutina Ágnes is, nagyszerűen úsztak mindketten. De bízom Jakabos Zsuzsannában is, aki számában Hosszúhoz hasonlatosan a legjobb volt a selejtezőben. Cseh László a holnapi vegyesre melegített, Gyurta Dánielnél pedig azt emelném ki, hogy az egész mezőnyben csak egy ember volt nála gyorsabb a második ötvenen. Rendben volt a női váltónk is, délután a franciákkal lehetünk harcban a negyedik helyért. Amúgy a gyorsváltó - akárcsak Katinka és Laci - szintén országos rekordot úszott, már csak azért is, mert rövidpályán még az ob-n se indult ebben a számban női négyesünk, ennél fogva a mostani idejük országos alapcsúcsnak számít."A férfi 100 pillangón Cseh László és Verrasztó Dávid is indult, igaz, mindketten csak ráhangolódásnak szánták a számot. Ennek megfelelően nem is voltak a legjobbak között. Verrasztó az 54. idővel kiesett, míg Cseh 51.51-gyel a tizenhatodik, utolsó továbbjutó helyen került a középdöntőbe. A leggyorsabb Jason Dunford volt, ő 50.38 másodperc alatt tudta le a távot.

Egyéni számokban Jakabos Zsuzsanna zárta a sort, és a 400 vegyes utolsó előfutamában kicsit megszorította ugyan Hannah Miley, a végét azonban meghúzta a magyar lány, és a legjobb idővel, 4:30.92-vel került a döntőbe. Mögötte a brit, és egy kicsit lemaradva a kínai Shiven Je végzett.

A délelőtti program utolsó számában, a 4x200 méteres gyorsváltóban Hosszú-Mutina-Dara-Verrasztó összeállításban álltunk fel, és a saját futamunkban a harmadik helyen végeztünk. Összesítésben az ötödik helyen jutottunk a délutáni döntőbe, a hátrányunk 5.70 másodperc az USA mögött. Ausztrália és Kína szintén utolérhetetlennek tűnik, de Franciaországot jó versenyzéssel elkaphatjuk. Mutina Ágnesen nem nagyon látszott a betegsége, a második legjobb résztávot úszta a mieink közül.