Évforduló

10 éve írt alá Messi a Barcelonához

  • Drégelyvári Anna

2010. december 14-én jelentette be Carles Rexach, a Barcelona akkori technikai igazgatója, hogy a klub szerződtet egy 13 éves argentin csodagyereket, Lionel Messit, vállalja orvosi kezelésének költségeit, és átköltözteti az egész családot Barcelonába. Megköttetett a szerződés, ami azóta történt, az már futballtörténelem.

Lionel Messi 10 éve áll a Barcelona alkalmazásában.

1987. június 24-én megszületett Jorge Horacio Messi és Celia María Cuccittini negyedik gyermeke, aki a Lionel Andrés nevet kapta a keresztségben. A két idősebb fiú, Rodrigo és Matías az egyik helyi kölyökklubban, a Grandoliban focizott. A kicsi Leo öt éves volt, amikor az edző meglátta őt, és berakta csapatába. Rögtön kiderült, hogy istenadta tehetség lakik a kisfiúban, egy évvel később már a Newell's Old Boys korosztályos csapatában rúgta a bőrt.

Névjegy

Név: Lionel Andrés Messi.
Születési idő: 1987. június 24.
Születési hely: Rosario, Argentína.
Magasság, testsúly: 169 cm, 67 kg.
Első mérkőzése a spanyol élvonalban: 2004. október 16., RCD Espanyol - FC Barcelona 0-1.
Első gólja a spanyol élvonalban: 2005. május 1., FC Barcelona - Albacete 2-0.
Válogatottság: 53 mérkőzés, 15 gól.
Eddigi sikerei: U20-világbajnok (2005), olimpiai bajnok (2008), spanyol bajnok (2005, 2006, 2009, 2010), spanyol kupagyőztes (2009), spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006, 2009 2010), Bajnokok Ligája-győztes (2006, 2009), európai Szuperkupa-győztes (2009), Klubvilágbajnokság-győztes (2009).

Minden ment, mint a karikacspás, egészen a fiú 10 éves koráig: edzői látták, hogy 125 centis magassága jóval átlagon aluli, ezért alapos orvosi kivizsgálásra küldték, ami kiderítette, hogy a növekedésért felelős hormon nem megfelelően működik szervezetében. A család eleinte még csak-csak fizette a borsos orvosi kezelést, de aztán kiürült a kassza. Hamar kiderült, hogy Argentínában nem találnak segítségre, bár a River Plate is érdeklődött Messi iránt, akkor épp gazdasági válság sújtotta az országot, így a sztárklub sem vállalta Messi gyógykezelésének finanszírozását. Apja erre fogta Leót, és meg sem állt Barcelonáig, ahol a katalánok próbajátékra hívták fiát. A klub akkori sportigazgatója, Carlos Rexach pedig amint meglátta Messit, rögtön lecsapott rá. Az első "szerződést" egy éttermi szalvétán kötötték meg a felek, 2000. december 14-én. Alig három évvel később, 2003. november 16-án, 16 évesen és 145 naposan a Porto elleni barátságos meccsen mutatkozott be a felnőttcsapatban, 2004. október 16-án (17 évesen és 114 naposan - rekordját később Bojan Krkic döntötte meg) már tétmeccsen is bizonyíthatott, az Espanyol elleni bajnokin állt be Deco helyére az utolsó pár percre. Frank Rijkaard dobta be a mélyvízbe, Messi azóta sem felejti, mennyi mindent köszönhet a holland szakembernek, aki 2003 és 2008 között irányította a katalánokat: "sosem felejtem el, hogy ő indított el a pályámon. Önbizalmat adott nekem, amikor még csak tizenhat-tizenhét éves voltam."

Ami azóta történt, az már történelem, a Nou Campban a világ valaha volt egyik legjobb játékosává érett, Rijkaard, majd Pep Guardiola keze alatt. A klub korábbi játékosa 2008 őszén ült le a kispadra, ezzel kezdetetét vette a Barcelona és Messi legeredményesebb szezonja: a katalán gárda minden létező sorozatot megnyert, amiben elindult, legjobb játékosa pedig az összes egyéni elismerést besöpörte 2009 végén, a két legfontosabb ezek közöl a France Football Aranylabdája és a FIFA Év Játékosa-díj. Idén is ott van a FIFA-Aranylabda jelöltjei között, "legrosszabb" esetben is a harmadik helyen végez majd. (Nagy valószínűsággel két világbajnokságot nyert csapattársa, Andrés Iniesta vagy Xavi Hernández közül kerül ki a győztes.) Ha az egész évet tekintjük, és úgy általában a világ labdarúgását, kétség sem férhet hozzá, hogy nincs ember az univerzumban, aki jobban bűvölné nála a labdát. Jelenlegi szerződése 2014 júniusáig köti a gránátvörös-kékekhez, de most elképzelni is lehetetlen, hogy valaha is más mezben kergesse a labdát.

Az argentin felnőttválogatottban egyelőre elkerülték a nagyobb sikerek, nemúgy korosztályos szinten: U20-as világbajnoknak és olimpiai bajnoknak is mondhatja magát. Hazájában Maradona örökösének tartják, és még hosszú évek állnak előtte, hogy az isteni Diegóhoz hasonlóan a világ élére vezesse az Albicelestét.