Köszöntés

Hetven éves a mesteredző

  • Maruzsa István

Versenyzőként is a legjobbak közé tartozott, azonban edzőként emelkedett igazi magasságokba. 107 világversenyen szerzett éremhez van köze, közte 6 olimpiai, 3 világbajnoki és 18 Európa-bajnoki aranyhoz. Több mint egy évtizede vezeti a magyar úszósportot és kapitánykodása alatt egy újabb fantasztikus generáció nőtt fel, akiknek még valószínűleg nagyon sokat tapsolhatunk. Kiss László, az úszás egyik legnagyobb alakja 70 éves. Boldog születésnapot!

A három olimpián ötszörös egyéni aranyérmes Egerszegi Krisztina a TF-en köszönti Kiss László mesteredzőt.

1958-ban pillangóban lett országos bajnok, 1960-ban, mindössze 19 évesen pedig már ott volt a római olimpián. A döntőbe ugyan nem került be, mégis meghatározó volt számára ez a verseny. Saját számának bajnoka, Mike Troy ugyanis megengedte, hogy Kiss László bepillantson az edzéstervébe, amiben a fiatal úszó érdekes dolgokat talált.

Nem is várt sokáig, hogy hasznosítsa az olvasottakat, néhány éven belül - még aktív sportolóként - már edzősködött. 1963-ban már a Spartacus úszószakosztályának edzője, négy év múlva pedig vezetőedzője lett. Újabb két év múlva pedig az öttusa-válogatott úszóedzéseiért is felelt, ezt a munkát 1983-ig folytatta. Közben, 1972-ben szakedzői diplomát szerzett, 1983-ban pedig mesteredző lett.

Országos és Európa-bajnok, olimpiai résztvevő versenyzők sorát nevelte fel, de a legnagyobb sikerek a nyolcvanas években kezdődtek. Méghozzá Egerszegi Krisztinával! Benne látta meg azt a tehetséget, akiből olimpiai bajnokot tudott nevelni. De először Egér technikáját kellett tökéletesítenie, ezért egyedi gyakorlatokat talált ki a számára. Például egy szűk sávban úszatta a fal mellett, hogy rábírja a hosszú, egyenes kartempókra. Máskor pedig egy vizespoharat állított a fejére, hogy megtanítsa a megfelelő testtartásra a medencében. A munka gyümölcse öt olimpiai aranyérem és sok más cím, közte a csak néhány éve (csodadresszben!) megdöntött 1991-es, 200 háton úszott világcsúcs volt.

De ne feledkezzünk meg a mester többi tanítványáról sem! Kovács Ági szintén olimpiai bajnok lett, Güttler Károly pedig csak centikkel maradt le a győzelemről Atlantában Rózsa Norbert mögött.

Az "Év edzője"-választás sokszoros győzteseként 1999-től irányítja a teljes magyar úszósportot szövetségi kapitányként. Az ő irányítása alatt kezdték meg azt az utánpótlás-nevelő programot, amelynek köszönhetően néhány évi kisebb visszaesés után Magyarország újra a világ úszónagyhatalmai közé látszik emelkedni. A 2010-es budapesti Európa-bajnokságon például 6 arany, 4 ezüst és 3 bronzérmet szereztünk, és az eindhoveni rövidpályás Eb-n is megközelítettük ezt a teljesítményt. Ráadásul az először megrendezett ifjúsági olimpia is szép eredményeket, négy bajnoki címet hozott.

A szövetségi kapitány tehát nagy sikereket tudhat maga mögött, és reméljük, hogy 2012-ben, Londonban újabbaknak örülhetünk vele együtt. Boldog születésnapot!