Kézilabda EB

A körbeveréseknek köszönhetően még van esélyünk elődöntőbe jutni

A magyar női kézilabda-válogatott új esélyt kapott az elődöntőbe jutásra a női kézilabda Európa-bajnokságon. Ehhez azonban mindenképpen le kell győznünk a svédeket.

Női kézilabda Európa-bajnokságVáratlanul új esélyt kapott a magyar női kézilabda-válogatott az elődöntőbe jutásra. Miután súlyos, nyolcgólos vereséget szenvedtünk délután a hollandoktól, már temettük a csapatot, mondván nincs esélyünk a legjobb négy közé kerülésre. Azonban a franciáktól újabb lehetőséget kaptunk.

A kora esti összecsapáson az egyre jobb formába lendülő gallok szoros küzdelemben legyőzték a svédeket, akik nem tudták megismételni a norvégok elleni kiváló teljesítményüket. A vége 22-21 lett a franciáknak, és miután a csoport mai utolsó meccsén a norvégok a papírformának megfelelően simán legyőzték az ukránokat (32-19), óriási tömörülés alakult ki a csoportban.

Az első két helyen a svédek és a norvégok állnak 6-6 ponttal majd három 4 pontos együttes következik, a franciák, a hollandok és mi. A nagyon rossz (mínusz 25-ös) gólkülönbségünknek köszönhetően jelenleg az ötödik helyen állunk, de korántsem olyan vészes a helyzet. Ahhoz persze, hogy a legjobb négy közé jutásról beszéljünk, mindenképp le kell győznünk a svédeket, ellenkező esetben nincs értelme az elődöntőről álmodozni.

Azonban, ha sikerül felülkerekednünk a háromkoronásokon, egész jó esélyünk van továbbjutni. Mindössze arra van szükségünk, hogy a norvégok ne kapjanak ki a hollandoktól. Amennyiben a házigazdák legalább egy pontot szereznek a holnap esti meccsen a németalföldiek ellen, akkor a mi győzelmünk esetén a francia-ukrán meccs eredményétől függetlenül elődöntősök vagyunk. Ha nyernek is a franciák, akkor a svédekhez és hozzánk hasonlóan 6 pontjuk lenne, azonban ebből a hármas pontegyenlőségből mi jönnénk ki győztesen, hiszen mindkét válogatottat legyőztük.

Hogy miért nem jó, ha a norvégok meglepetésre kikapnának a hollandoktól? Ebben az esetben akár öt csapat is állhat 6 ponttal (magyar és francia diadal esetén), és a teljes körbeverés miatt az öt csapat egymás közti gólkülönbsége döntene a továbbjutásról. Nem a mi javunkra...

A franciák svédek feletti győzelme tulajdonképpen lényegtelenné tette a mai súlyos vereségünket, és könnyen előfordulhat, hogy egy kiszenvedett egygólos győzelemmel akár mínusz huszonnégyes gólkülönbséggel is ott lehetünk Európa legjobb négy válogatottja között.

Ehhez azonban óriási formajavulásra van szüksége Mátéfi Eszter tanítványainak. Bízzunk benne, hogy a kapitány összekapja a csapatot, és holnap a szlovének, a franciák és az ukránok ellen látott produkcióval rukkolnak elő a mieink. Lányok, nagy esélyt kaptatok, éljetek vele!

A II. középdöntő-csoport (Lillehammer) állása:

1. Norvégia 6 pont (118-78)

2. Svédország 6 (103-84)

3. Hollandia 4 (91-80)

4. Franciaország 4 (85-96)

5. Magyarország 4 (79-104)

6. Ukrajna 0