Vélemény

A katariak butasága lehet a vb akadálya – Orosz Ferenc

Orosz Ferenc motiválhatatlannak tartja a katari labdarúgókat, és inkább gyerekfelügyelőnek érezte magát mint edzőnek.

Katari_broker_afp

Orosz Ferenc, egykori 17-szeres válogatott futballista volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának vendége. A volt gólkirály másfél évig edzősködött Katarban, így testközelből ismeri az országot, amely elnyerte a 2022-es labdarúgó- világbajnokság rendezési jogát.

„Katarral és a 2022-es VB rendezéssel kapcsolatban az első gondolatom az volt, hogy hihetetlen erők és összefonódások lehetnek a háttérben, ennek ellenére semmi rosszat nem akarok én mondani erről az országról. Olyan ország nyerte meg a rendezés jogát, amely eddig még soha nem csinált ilyet, és kettő és fél- három magyar megyényi a területe, aminek a 80-90%-a sivatag. Dohán kívül gyakorlatilag két picike város van, azon túl apró kis települések vannak elszórva. Ha innen nézzük hihetetlen, hogy van 11 évük, hogy létrehozzanak mindent, ami egy VB rendezéshez kell. Ami pénzen megvehető, legyen az munkaerő, szakértelem, technológia az nem lesz akadály. Egy akadály viszont lehet, az pedig az ő butaságuk, csúnyán fogalmazva, hiszen ők néhány évtizeddel ezelőtt egy beduin törzs voltak, akik a sivatagban laktak, csak aztán rábukkantak az olajra, majd a földgázra, és a tevéről átültek a Mercedesbe, amit önmagában agyban sem könnyű feldolgozni. Kicsit azt érzem, hogy keresik az identitásukat, nincs igazán múltjuk, ezzel a sok rendezéssel azt akarják bizonyítani a világnak, hogy ők élnek és léteznek” – mondta az egykori válogatott labdarúgó.

Orosz Ferenc nincs a legjobb véleménnyel a katari labdarúgás jelenlegi helyzetéről, de úgy gondolja, a rendezés magas színvonalú lesz.

„Abban biztos vagyok, hogy mindent meg fognak tenni, és szenzációs élmény lesz a világbajnokság a helyszínen. Azt tapasztaltam, hogy borzasztó meleg van, amíg az autómtól elsétáltam a pályáig ömlött a víz rólam, ezért szerencsésebb lenne télre áttenni a VB-t. Ha azt mondom, a katariak nagyon nem űzik magas szinten a focit, akkor még udvarias voltam. Igazából nem nagyon értem egy katari ember miért akar futballista lenni, olyan 9 éves koráig érthető, hogy gyerek és szeret futballozni. Aztán rádöbben arra, hogy katarinak született, és már gyerekkorában milliomos. Gyakorlatilag motiválhatatlanok, 35-40 fokban milliomos csemetéket rávenni arra, hogy fussanak, lehetetlen. Én is inkább gyerekfelügyelő voltam, mint edző. A katari válogatott is úgy néz ki, hogy van 4-5 katari, a többi játékost innen-onnan honosították” – nyilatkozta az MTK egykori gólfelelőse.