Ökölvívás

Hozták magukat a nagy nevek az ob-n

  • MTI

Minden nagy esélyes begyűjtötte az aranyérmet, így többek között Bacskai Balázs, Káté Gyula, Varga Miklós és Szellő Imre is nyert az ökölvívó ob-n.

Ungvári István (kékben) küzd a kecskeméti Lakatos István ellen a férfi ökölvívók országos bajnokságának döntőjében, a nagykanizsai NTE csarnokban Foto_mti

Minden adva volt a remek mérkőzésekhez az NTE Csarnokban, ahol 15 órakor Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke és Cseresnyés Tibor, a város polgármestere megnyitották a 87. ob fináléit. A szervezők mindent megtettek a jó hangulatért, minikoncertekkel és táncműsorokkal készültek, s mivel a város sportrajongói sem maradtak otthon, telt ház fogadta a tíz súlycsoport idei legjobbjait.

A nap leglátványosabb összecsapását 52 kilóban rendezték, melyben Kalucza Norbert visszavágott Dobrádi Zsoltnak az egy évvel korábban az 51 kg döntőjében elszenvedett vereségért. A debreceniek pekingi olimpikonja az első pillanattól kezdve hajtotta riválisát, kettős fedezékét rendre megbontotta, amit másfél perc után Dobrádi vérző orra is bizonyított. Dobrádi felvette ugyan kesztyűt, s nagyon jó meccset vívott Kaluczával, ám utóbbi megérdemelten 13-10-re nyert.

A válogatott legjobbjai közül a 60 kilósok fináléjában a 2008-as Eb bronzérmese, Varga Miklós korántsem tudta azt a könnyed, látványos bokszot nyújtani, amelyet a korábbi napokon, ám végig jobb volt a kellemetlen stílusú Rácz Sándornál, így 5-1-re győzött.

Következett a legutóbbi két kontinensviadalon ezüst-, a tavalyi világbajnokságon bronzérmes Káté Gyula (64 kg), aki a fiatal kecskeméti Varjú György ellen tanári boksszal rukkolt elő, s nyerte meg kilencedik bajnoki címét. Szántó Imre tanítványa, akinek sarkában Alvics Gyula és Dopeman segédkezett az első menet második felétől megtalálta a megfelelő ütéstávot, s nagy erejű kombinációkkal fárasztotta az egyébként bátran bokszoló riválisát, akire már az első szünet előtt is számolni kellett egy tiszta felütés után. A második menet elején egy újabb roncsoló felütés véget is vetett a találkozónak.

"Igyekeztem közel kerülni hozzá, hogy az én ütőtávomból tudjak bokszolni, s ugyan be is szedtem egy-két ütést, de ez volt az ára ennek" - nyilatkozta a magyar válogatott csapatkapitánya.

Rötgön Káté után Bacskai Balázs kápráztatta el a csarnok közönségét. A 69 kg Európa-bajnoka kevesebb mint két percet töltött a ringben a kispesti Klasz Árpád ellen, aki ugyan bátran kezdett, de a nagyon dinamikusan és pontosan bokszoló riválisa ellenállhatatlan volt ezúttal is, a harmadik rászámolás után pedig a meccs befejeződött.

"Én nem mondtam neki, hogy kapkodjon" - tárta szét a kezét Bacskai Imre, Balázs edzője és édesapja. "Az az igazság, hogy az utóbbi időben nagyon sokat gyorsultam, és keményebbek is lettek az ütéseim, legalábbis én így érzem. Mindenesetre az ob-n minden meccsemet gyorsan lezártam." - mondta Vasas kiválósága.

A pekingi ötödik Szellő Imre egy menet alatt zsebelte be újabb 81 kilós aranyát, míg a kétszeres Eb-harmadik Darmos József magabiztos pontozással hozta a kötelezőt. Mellettük 49 kilóban Lakatos István, 56-ban Nagy Krisztián, 75-ben a junior vb- és ifjúsági olimpiai bronzérmes Harcsa Zoltán, +91-ben pedig Bouquet Bence győzött.

"Bacskai Balázs és Varga Miklós különösen jó állapotban van, de a többi válogatott is hozta magát" - összegzett Kovács László szövetségi kapitány. "Az ob a belépő volt, a februári Bocskai emlékversenyen viszont már a nemzetközi mezőnyben is meg kell mutatnia mindenkinek a tudását."



Eredmények, döntők:

49 kg:
1. Lakatos István (Kecskeméti SC)
2. Ungvári István (Hajdúsámson)
3. Kanalas Róbert (PVSK) és Nádori Tibor (Kanizsa BK)
a döntőben:
Lakatos-Ungvári 11-5
52 kg:
1. Kalucza Norbert (Debreceni VSC)
2. Dobrádi Zsolt (Érdi BK)
3. Ungvári Sándor (Hajdúsámson) és Tudós Gábor (KO Sport Veszprém)
a döntőben:
Kalucza-Dobrádi 13-10
56 kg:
1. Nagy Krisztián (Szolnok)
2. Lakatos Krisztián (PVSK)
3. Máté Ádám (Soproni Gyevát) és Pál Ádám (Győri-Gladiátor)
a döntőben:
Nagy-Lakatos 13-6
60 kg:
1. Varga Miklós (Hajdúsámson)
2. Rácz Sándor (Haladás)
3. Ráth Miklós (Vasas-Süllős) és Török János (DVSC)
a döntőben:
Varga-Rácz 5-1
64 kg:
1. Káté Gyula (Unio Kispest)
2. Varjú György (Kecskemét)
3. Görbics Gábor (Hranek BC) és Bene Gergő (Szolnok)
a döntőben:
Káté-Varjú döntő fölény a 2. menetben
69 kg:
1. Bacskai Balázs (Vasas-Süllős)
2. Klasz Árpád (Unio Kispest)
3. Peer Dávid (KSI) és Nagy Bence (Hodmezővásárhely)
a döntőben:
Bacskai-Klasz döntő fölény az 1. menetben
75 kg:
1. Harcsa Zoltán (Unio Kispest)
2. Korpics István (Kanizsai BK)
3. Szabó László (Partus SV) és Oravecz Pál (Józsefváros)
a döntőben:
Harcsa-Korpics 5-2
81 kg:
1. Szellő Imre (Kecskeméti SC)
2. Baranyi Richárd (Kecskeméti SC)
3. Oroszi Bertold (Gyöngyös) és Hosszú Ferenc (Nyíregyházi VSC)
a döntőben:
Szellő-Baranyi feladás a 2. menetben
91 kg:
1. Darmos József (Vasas-Süllős)
2. Deél Szabolcs (DVSC)
3. Kálmán Attila (Tápiómente) és Amin Kadri (Józsefváros)
a döntőben:
Darmos-Deél 13-4
+91 kg:
1. Bouquet Bence (Vasas-Süllős)
2. Bogdán Zsolt UTE)
3. Szabó Tamás (Soproni Gyevát) és Zsigmond József (MTK)
a döntőben:
Bouquet-Bogdán leléptetés a 3. menetben