Kézilabda EB

A norvégok a magyarokon is átgázoltak

A magyar női kézilabda-válogatott a topfavorit Norvégiával mérkőzött az Európa-bajnokság harmadik fordulójában. Mindkét válogatott már a középdöntő résztvevőjeként vágott neki a mérkőzésnek, a továbbvihető pontok száma volt a tét. A házigazda, olimpiai bajnok és címvédő norvégok a várakozásoknak megfelelően őrült iramot diktáltak az első perctől, sajnos a magyar válogatott lépést sem tudott tartani az ellenféllel. Védekezésünk szétesett, és támadásban sem volt szerencsénk, a végére kiütöttek minket, a torna eddigi legnagyobb különbségű vereségét szenvedtük el.

A norvég válogatott a magyarok ellen is hengerelt

Bár az első gólt a magyarok szerezték, és az ötödik percig döntetlenre állt a mérkőzés, a norvégok szinte néhány pillanat alatt elhúztak, a 11. percben már 7-2-őt mutatott az eredményjelző, Mátéfi Eszter időt kért, hogy rendezze csapatát. Sajnos a szövetségi kapitány szavai sem rázták fel a lányokat, a norvég henger hibátlanul működött. Pálinger Katalin állta a sarat, de győri kollégája, Katrine Lunde Haraldsen kapuja szinte bevehetetlennek bizonyult, ziccereket, büntetőket védett.

Védelmünk eddig szinte hiba nélküli teljesítményt mutatott, most úgy tűnt, mintha emberhátrányban játszanánk, ha sikerült eljutni a lövésig, az többször is elkerülte Haraldsen kapuját. Bulath Anita a 17. percben majd' 12 perces magyar gólcsendet tört meg, miközben a norvégok sorozatban nyolcat lőttek Pálingernek (10-3).

Bulath ezután újra betalált, de a lendület gyorsan megtört, ráadásul emberelőnybe kerültek a norvégok, a 23. percben már 14-5-re vezettek.

Ezúttal a szerencse is ellenünk volt, Pálinger több bravúros védését is lefújta a horvát bírópáros, és büntetőt ítélt. Az újabb gólcsendet Szucsánszki Zita törte meg (14-6). Ezután a norvég kapitány is időt kért, a a játék képe alapján tulajdonképpen feleslegesen, a támadásaik ezután is hajszálpontosak voltak. Szucsánszki újból eredményes volt, de a több kiállítással is sújtott magyarok a félidőt már 12 gólos előnnyel zárták a házigazdák (19-7).

A második félidőben új erőkkel próbált frissíteni Mátéfi Eszter: Sopronyi Anett, Szamoránsky Piroska, Vincze Melinda állt be, Pálinger helyett Herr Orsolya védett. A játékrész elején Sopronyi rögtön betalált, de a norvégok sem tétlenkedtek, Szucsánszki aztán büntetőből válaszolt (20-9). De Szekeres Klára kétperces kiállításával ismét hátrányba kerültünk, szerencsére kapott gól nélkül védekeztük ki az emberhátrányt. Szucsánszky a 36. percben ötödik gólját lőtte (21-10), de Szamoránskyt is leküldték a pályáról, a megítélt hetest nem tudta fogni Herr (23-10).

Negyedórával a vége előtt már 27-11-re húztak el a norvégok, kapujuk ezen az estén bevehetetlen bástyának bizonyult. 29-11-nél a magyar kapitány újból időt kért, de szavai sajnos nem hoztak eredményt. A végére teljesen elfáradtak a magyar lányok, többször a kapufa vagy a norvég kapus fogott ki rajtuk, sok volt az eladott labda. A norvég kapitány az 54. percben kérte ki második lehetőségét. A végére kiütöttek minket, az északiak az utolsó percekben sem engedtek ki, a több mint kilencezres közönség felállva tapsolta a 34-13-as hazai győzelmet.

Nem ez volt az első megalázó vereségünk Norvégia ellen, 2004-ben a Papp László Sportarénában az Eb-elődöntőben 44–29-re gázoltak le minket, a 2009-es világkupán pedig 33–13-ra verték az akkor debütáló Mátéfi Eszter csapatát.

A meccs legjobbjának a kapus Haraldsent választották, a mezőnyből Löke és Mörk volt a legeredményesebb, magyar részről Szucsánszki kapta az elismerést. Többen, így Tomori Zsuzsanna és Kovacsicz Mónika is jóval elmaradtak formájuktól. Válogatottunk a maximális négyből két pontot visz magával a középdöntőbe. Holnap szünnap lesz az Eb-n, vasárnap az ukránok ellen játszunk a középdöntő első felvonásában, utána a hollandokkal és a svédekkel találkozunk. Az elődöntőbe jutásra a vereség ellenére is jó esélyünk van, mindhárom ellenfelünk legyőzhető a középdöntőben.

Mátéfi Eszter értékelése:
"Gratulálok a norvégoknak, ezen a napon nem volt azonos szinten a két csapat. Öngyilkos taktikát folytattunk, egy-két passz után ellövöldöztük a labdát, a norvégok ezekből indultak és könnyű gólokat szereztek. Figyelnem kellett arra is, hogy néhány kulcsjátékost pihentessek a középdöntőre, mert ott is fontos mérkőzések várnak ránk".

3. forduló, D csoport (Lillehammer):
Norvégia-Magyarország 34-13 (19-7)
Gól: Löke 7, Mörk 6/2, Alstad 4/1, Riegelhuth 4/1, Frafjord 4, Herrem 3, Nöstvold 2/1, Hammerseng 2, Larsen 2, illetve Szucsánszki 6/2, Bulath 2, Bódi 2, Vincze 1, Szabó 1, Sopronyi 1

A II. csoport menetrendje a középdöntőben (Lillehammer):
December 12., vasárnap:
Magyarország-Ukrajna
Hollandia-Franciaország
Norvégia-Svédország


December 14., kedd:
Svédország-Franciaország
Magyarország-Hollandia
Norvégia-Ukrajna
December 15., szerda:


Magyarország-Svédország
Ukrajna-Franciaország
Norvégia-Hollandia