Bajnokok Ligája

Ilyen volt a BL számszakilag

Mi is történt ez európai csúcssorozatban?

  • Maruzsa István

Eto'o vezeti a góllövőlistát, Carlos Martins a gólpasszlistát, a Milanban továbbra is leskirályok játszanak, és amúgy is durvák a piros-feketék. Kicsit belenéztünk a Bajnokok Ligája csoportkörének száraz statisztikáiba, hátha találunk benne valami érdekeset.

Boriello a Roma csatára örül a Kolozsvár ellen szerzett góljának

Mivel a játékot gólra mérik, a legfontosabbnak az tűnik, hogy Samuel Eto'o talált be legtöbbször, szám szerint hétszer. Mögötte hattal Messi és Gomez, öttel Soldado és Anelka következnek. Csapatszinten két angol együttes tudja felmutatni a legjobb termést, az Arsenal és a Tottenham 18-18 találatot jegyez. Őket a Bayern, a Real és a Valencia követi.

A Tottenham egyébként viszonylag sokat is kapott, legalábbis az értékelhető teljesítményt felmutató csapatok közül. Pontosan 11-et, de ebben a kategóriában a Zilina (19), a Bursaspor (16), a Panathinaikosz és a Partizan (13-13) a "legjobbak".

A nyugati sajtó egyébként továbbra is ágál az említettekhez hasonló kiscsapatok szereplése ellen. Arra panaszkodnak, hogy unalmasak és kiszámíthatóak lettek a csoportok. Ebben van is valami, de örülnénk, ha azt is észrevennék, hogy a mi régiónk erősen leszakadt az övéktől, és a mostani selejtező- és lebonyolítási szisztéma sokat segíthet, hogy csökkenjenek a különbségek. Ez persze nem megy két nap, de még két év alatt sem. Reméljük, hogy Platini kitart a bajnokok és a nem bajnokok ága mellett, bár nagy rajta a nyomás. Azzal ugyanakkor egyetértünk, hogy felesleges négy kalapra bontani a klubokat a sorsolásnál. A szűk elitet elég lenne kiemelni, a többiek hadd játszanak valódi meccseket, ha úgy hozza a sors! Persze ebben az a lehetőség is benne van, hogy kis szerencsével még tavasszal is láthatnánk kisebb csapatokat a BL-ben.

A gólpasszadók élmezőnyében Mesut Özil az első igazán komolyan jegyzett játékos, ő háromnál tart. A sort Carlos Martins, Aaron Lennon és Juan Culio vezetik.

Próbálkozni magasan Cristiano Ronaldo próbálkozott a legtöbbet. Vezeti a legpontosabb és a legpontatlanabb lövők listáját is. Természetesen az abszolút számokat, és nem az arányokat figyelve. Tizenötször talált kaput, míg Messi tizenháromszor, Eto'o tizenkétszer.

Mellé, fölé, kapufára tizenhatszor lőtt Ronaldo, míg Martins tizenegyszer, Higuaín, Messi, Sneijder és Kroos egyaránt tízszer.

A kolozsvári Lacina Traoréra és a Rangersös Kenny Millerre lengetett a partjelző legtöbbször les miatt, tizenháromszor. Alexander Frei-t tizenkettő, Robinhót és Ibrahimovicot tíz-tíz alkalommal "intették le". A Milannak tehát Filippo Inzaghi nélkül is elég sűrűn akadnak el a rossz ütemben induló csatárok miatt a támadásai.

Kiemelkedően sok lapot begyűjtő játékos nem volt, ezért nem is említünk név szerint senkit. Talán csak Sergio Ramost és Xabi Alonsót, akik az emlékezetes időhúzásos piroslapjaikkal tevékenyen hozzájárultak ahhoz, hogy a Real Madrid az egyik legsportszerűtlenebb csapat legyen. Egyébként a Milan gyűjtötte a legtöbb sárgát (17), az Auxerre, a Real, a Szpartak Moszkva és a Tottenham pedig a legtöbb, 2-2 pirosat.

Érdekes, hogy a legnagyobb sztárokra általában vigyáztak az ellenfelek. Az elszenvedett szabálytalanságok listáján Steven Naismith áll az élen, aki a Rangers játékosa. Őt 24-szer "bántalmazták", míg például Schweinsteigert és Marcelót fejenként 14-szer.

A legjobbak közül "előkelő" helyen áll viszont az elkövetett szabálytalanságok rangsorában Ibrahimovic, ami csatárként kétszer akkora bravúr. Ő tizenhatszor szabálytalankodott, míg a listát vezető Marc Janko 23-szor.

Ha már itt tartunk, a nyugati kollégák a játékvezetés rendszerének változásai ellen is ágálnak. Egyetértünk velük, ugyanis nem világos, hogy miért áll egy-egy újabb asszisztens az alapvonalon, ha nagyjából semmit nem csinál. Többnyire a játékvezető sípszava után lengetik be bőszen a szabálytalanságokat, egyébként pedig csak a hibák súlyát növelik. Meg van még valaki, akit lehet szidni.

Végül pedig nézzük a labdabirtoklást! Meglepő lenne, ha nem a Barcelonát találnánk az élen, őket a Bayern, az Arsenal és a Real Madrid követi. A legkevesebbet a Cluj, a Rangers, a Kazany és a Braga dajkálta a játékszert.

Csak a birtoklásban vezet a Barcelona, mégis úgy tűnik, hogy ők a legnagyobb esélyesei a sorozatnak. Természetesen hosszú még a szezon, és ők is kerülhetnek olyan hullámvölgybe, mint amilyenben most például a Chelsea vagy az Inter járnak. Emellett tavaly például épp a milánói kék-feketék mutatták meg, hogy mit lehet kezdeni a félelmetes katalán támadógépezettel.

További tippelésbe egyelőre nem bocsátkoznánk, legalább a következő kör sorsolásáig kivárunk.