Kézilabda EB

A franciák ellen is nyertek a magyar lányok

A magyar női kézilabda-válogatott ismét remek formában játszott a világbajnoki ezüstérmes Franciaország ellen a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokságon. Végig három-öt góllal vezettünk, csak az utolsó percekben vált szorossá a mérkőzés, de Herr Orsolya sorsdöntő pillantban védett büntetőt, a vége 21-19 lett. Az újabb győzelemmel már biztos résztvevői vagyunk a középdöntőnek.

Pálinger Katalin a kapuban, Szucsánszki előtte remekelt

Magabiztosan kezdett válogatottunk, első támadásunkból gól született, Kovacsics Anikó volt eredményes. A franciák gyorsan válaszoltak, de mi tartottuk kezünkben a mérkőzést, a következő percekben Szucsánszki Zita három gólt lőtt gyors egymásutánban (5-2). Három gól alá nem tudta szorítani a különbséget a világbajnoki ezüstérmes, Pálinger Katalin remekül védett, 9-5-nél Olivier Krumbholz időt kért. Átmenetileg felpörögtek ugyan a franciák, két magyar játékos kiállítását követően is eredményesek voltak, de Mátéfi Eszter csapata gyorsan összekapta magát, két perccel a félidő vége előtt pedig a magyar kapitány is összehívta a lányokat. Jól tette, ötgólos magyar előnnyel zárult az első félidő (12-7). Bulath Anita összefejelt egy francia játékossal a sípszó előtt, le kellett cserélni, de szerencsére vissza tudott jönni a második félidőre.

A második játékrészt a franciák indították jobban, újabb kiállítással sújtották a magyar csapatot, Szabó Valériát másodszor küldték le a pályáról, így három gólra jött fel az ellenfél (13-10). Pálinger ugyanakkor továbbra is magabiztosan védett, ez erőt adott a többieknek, Sopronyi Anett és Szucsánszki Zita góljaival ismét öttel elhúztunk (16-11).

A folytatásban ismét emberelőnybe kerültek a franciák, sokadik kiállításunkat kaptuk. A franciák szerencsére kapkodtak, nem tudták gólokra váltani előnyüket, hozzá kell tenni, lányaink sem brillíroztak ekkor, hat percig nem találtunk a kapuba, a csendet a remekül játszó Bulath Anita törte meg hetesből.

A francia kapitány ismét időt kért, a hajrában pedig két gólra is feljöttek a gallok, úgy, hogy legjobbjuk, Katty Piejos megsérült. Mátéfi Eszter is kikérte második lehetőségét. Sorsdöntő pillanatban, a franciák büntetőjénél Herr Orsolya hidegvérrel hárított, Szamoránsky akcióból volt eredményes (21-18).

Az utolsó két percben már nem változott az eredmény, a mieink a végén kissé kapkodtak, de összeségében elégedett lehet a lányokkal Mátéfi Eszter. Pénteken az olimpiai bajnok Norvégia vár válogatottunkra.

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány értékelése a találkozó után:

"A siker alapját a remek védekezés adta meg. Kedden a szlovénoktól 19, most egy elvileg erősebb francia csapattól 18 gólt kaptunk. Megint ki kell emelni Pálingert, aki végig magas színvonalon védett, és ebből erőt merítettek a többiek. A kritikus pillanatokban nem törtünk meg, de az ellenfél is nagyon sokat hibázott, és mi is tudtunk volna hatékonyabbak lenni. A lényeg, hogy ott vagyunk a középdöntőben, és viszünk magukkal pontokat. Hogy mennyit, majd a norvégok ellen eldől. A hazaiak az esélyesebbek, de nem ijedünk meg."

D csoport (Lillehammer), 2. forduló:

Magyarország-Franciaország 21-18 (12-7)
Gólszerző: Bulath 5/1, Szucsánszki 4/1, Sopronyi 3, Vérten 2, Kovacsics 2, Szamoránsky 2, Kovacsicz 2, Tomori 1, illetve Lacrabere 6/5, Piejos 5, Dembele 3, Ayglon 1, Pineau 1, Herbrecht 1, Deroin 1