Kézilabda Eb-tipp

Vajon kik jutnak tovább a németek mögött a C csoportból?

Jurackék kiemelkednek, mögöttük nagy harc lehet

  • Maruzsa István

A C talán a legnehezebben tippelhető csoport a továbbjutás szempontjából. A rendkívül rutinos és Grit Jurack révén gólerős németek mögött Svédország, Ukrajna és Hollandia nagy harcot fog vívni a fennmaradó két helyért. A skandinávok mindig jók lehetnek valamire, az ukránok légiósai nagyon erősek, a tulipánosok régóta nem jártak világversenyen, és bizonyítani akarnak.

Női kézilabda Európa-bajnokság hivatalos logója

Németország csapatában csak úgy röpködnek a 100 feletti válogatottsági számok. Grit Jurack neve mellett 1544 gól áll. Elképesztően rutinosak, és ennek köszönhetően simán kell nyerniük ezt a kvartettet. Azt követően pedig a középdöntőben is bármire képesek lehetnek, ha jó ütemben találkoznak velük, még a norvégokat is elkaphatják. De ha őket nem is, akkor is az elődöntőben a helye az arany-fekete mezes csapatnak. Aztán hogy néhány év múlva, mondjuk a londoni olimpia után mi lesz velük, arra nem most kell választ keresnünk.

Svédroszág női vonalon messze nem képvisel olyan erőt, mint a férfiaknál, de mivel a skandináv országok mindegyike a kézilabda egyik bölcsőjének tekinthető, senki nem veheti félvállról őket. Egységes, gyors és elszánt csapat, amelyet ráadásul a szomszédból könnyen átruccanó hazai szurkolók is segíthetnek. Legalábbis a csoportkörben mindenképp. A középdöntőben már nem jósolunk nekik nagy jövőt, ha egyáltalán sikerül odáig eljutniuk.

Északkeleti szomszédainkat nemrég legyőztük a Telenor Kupán, és néhány kiválóságuk nálunk légióskodik, úgyhogy jól ismerhetjük őket. Például azt is, hogy kicsit kiszámíthatatlanok. Ha összeállnak, szinte bárki ellen győzhetnek, de ha nincs meg az egységük, akár már a nyitómeccsen komoly bajba sodorhatják magukat Hollandia ellen. Ezt bizonyítja athéni harmadik helyük, és az hogy azóta állandóan a vert mezőnyben voltak. Pekingben még ott sem. Pidpalova vezérletével simán meglehet nekik a csoport második helye, ha letudják a már említett hollandokat, és a svéd szurkolóktól sem ijednek meg.

A németalföldiek 2006 óta nem jutottak ki világeseményre, úgyhogy most biztos bizonyítani akarnak. Néhány tapasztalt játékosukra mindenképp építhetnek, de nem lesz egyszerű dolguk. Megijedni mondjuk biztos nem fognak, és sokkal nagyobb az esélyük a meglepetésre, mint mondjuk a B csoportban Izlandnak. Ha a csapatmunkájuk jól működik, mindkét sárga-kék ellenfelüket elkaphatják, és akkor nagyon összekuszálhatják az esélyeket.

hatharom-tipp a C csoport végeredményére:
1. Németország
2. Svédország
3. Ukrajna
4. Hollandia