Kézilabda

Laurencz: Az EB nehezebb, mint a VB és az olimpia

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány bízik abban, hogy az első, szlovénok elleni mérkőzésen kijön a két csapat közötti minőségi különbség.

Kézi_EBA Digi Sport Reggeli Start című műsorában a magyar kézilabda volt a téma, méghozzá a ma kezdődő női Európa-bajnokság kapcsán.

A szövetségi kapitány, Mátéfi Eszter elsősorban az első, szlovénok elleni mérkőzésre koncentrál.

„A felkészülés alatt kijöttek azok a hiányosságok, amin még javítani kell, már most ezeken az edzéseken is ezeket próbáltuk korrigálni. Óva intenék attól mindenkit, hogy bármelyik csapatot egy Európa-bajnokságon lenézzünk, lehet, hogy Görbicz hiánya miatt az ellenfelek vérszemet kapnak, és nekünk esnek. Bízom benne, hogy a szlovénok ellen kijön a két csapat közti különbség, nálunk a Győr mellett most már a debreceni lányok is a BL-ben edződnek, valamint a ferencvárosi és a váci játékosok is a nemzetközi kupákban lépnek pályára hétről-hétre”- nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Görbicz kiesésével nagy teher hárulhat Szucsánszki Zitára, a válogatott átlövőjére is.

„Nagyon jó két kapus áll mögöttünk, és ebből a lerohanás, ami jól működik. Még a támadójátékon pontosítani kell, a védekezésen pedig keményíteni. Olyan dolgokat kell végrehajtanunk, amit mindenki a saját klubjában is meg mer csinálni, és ha ezt az EB-n is megtesszük, meglepetést is okozhatunk”- mondta az FTC játékosa.

A stúdióban meghívott szakértőként volt jelen Laurencz László, egykori szövetségi kapitány, aki mint mindig, most is őszintén nyilatkozott.

„A szövetség nem tűzött ki irreális célokat, ahogy a lányok és az edzők sem. A legjobb nyolcba kerülés a cél, ha ezt túlteljesítjük, annak nagyon fogunk örülni. Óva intek mindenkit a túlzott reményektől, ez egy nagyon fiatal csapat, amely nagy veszteségeket szenvedett el, Zácsik, Tóth és Görbicz kiesésével. Szakmailag ez azért is probléma, mert ugyanarról a helyről estek ki, felállt védelem elleni meghatározó belső emberek fognak hiányozni, akik irányították a támadójátékot. A pótlásuk nem lesz egyszerű, habár nagyon tehetségesek, akik helyettük pályára lépnek, de még fiatalok. Az biztos, hogy lövőerőben igen komoly veszteségek értek minket. Gyorsasággal, lábmunkával, dinamikával lehetne őket pótolni és persze felállt védelem elleni remek támadójátékkal. Kérdés, hogy a lelki részét, hogyan tudják feldolgozni a fiatalok a rájuk háruló tehernek, de ez emberfüggő is. Szucsánszkiban és Kovacsicsban is van elég csibészség és fiatalos lendület, ha ehhez az eszüket is megfelelően használják, meg fogják tudni oldani az irányítókérdést”- bizakodott az idős szakember.

Laurencz László beszélt arról is, hogy a legnehezebb világverseny következik a válogatott számára.

„Az első két meccs alapjaiban határozhatja meg a továbbjutást. Lehet álmodozni, de a realitás az ötödik-hatodik hely a csapat számára. Ha a három hiányzónk itt lenne, lenne esélyünk a legjobb négy közé jutni. Azt tudomásul kell venni, hogy a legerősebb világverseny az Európa-bajnokág, nincs ilyen erős mezőny se a VB-n, se az olimpián, annak ellenére, hogy azoknak az erkölcsi értékük nagyobb. Szakmai szempontból a kontinenstorna a legnehezebb”- mondott fajsúlyos véleményt a mesteredző.