Kézilabda Eb-tipp

Akár éremközelbe is juthatunk, de ehhez akarás és összhang kell

Norvégia a D csoport favoritja, mi másodikak lehetünk

  • Maruzsa István

Norvégia mindenki felett szárnyal, Franciaország szárnyalhat, ha kijön nekik a lépés, de elkaphatók. Szlovénia csapata viszonylag fiatal. A mieinket sérülések sújtják, de a középdöntő így is minimumelvárás, utána pedig nagy szívvel messzire juthatunk.

Női kézilabda Európa-bajnokság hivatalos logójaNorvégia a FAVORIT. Mindent tudnak, és mindent ők tudnak a legjobban. Az ő színvonalukat csak az oroszok közelítik meg, de ők sem mindig. A skandináv válogatott kispadján is világklasszisok ülnek, akik bármikor képesek pótolni a fáradó kezdőket. Persze kiemelkedő játékosaik vannak. A kapuban a Győrben játszó Katrine-Lunde Haraldsen, a mezőnyben Gro Hammerseng és Heidi Löke. Fantasztikus tempóban játszanak, ellenálhatatlanok a lerohanásaik, magabiztosan védekeznek. Legendás edzőjük, Marit Brejvik már nem ül ugyan a kispadon, de Thorir Hergeirsson is jól mutatkozott be a tavalyi vb-bronzzal. A csoportban mindenképp ők tűnnek a legerősebbnek, de azt is nehéz elképzelni, hogy hazai pályán ne szereznék meg az aranyérmet. Igaz, a torna utolsó szakaszát Dániában rendezik.

A franciák könnyed, gyors játéka - meg persze a csinos játékosok - igazi csemegét jelenthetnek, de remélhetőleg nem ellenünk fognak csillogni. A norvégok ellen vélhetően vereséggel kezdenek, mi pedig másnap elkaphatjuk őket, hogy aztán a gallok Szlovénia ellen simán kiharcolják a továbbjutást. Nem lesznek könnyű ellenfél, biztosan a középdöntőbe jutnak, és ott már csak a németek lehetnek rájuk veszélyesek. Sok múlik az egymás elleni mérkőzésünkön.

Szlovénia remélhetőleg a futottak még kategóriát képviseli a csoportban. A keret nagy része a nemzetközi szinten jól teljesítő Krim Ljubljanából jön ugyan, de azt a csapatot elsősorban a légiósok viszik. A kapujukban Stefanisin, átlövőposzton a Győrben kézilabdázó Gros nem lebecsülendő, de nekünk akkor is vernünk kell ezt a csapatot a nyitómeccsen. Akkor pedig a szlovénok napjai meg vannak számlálva a tornán.

És végül a mieink. Jók lehetnénk, de vannak nagy hiányzóink. Tóth Tímea, Görbicz Anita és Zácsik Szandra a három belső poszton rutint, remek technikát és nagy lövőerőt képvisel. De sajnos sérülések miatt nincsenek ott, azonban ebből is profitálhatunk. Pihenhetnek, a jövő évi világbajnokságon és főleg a 2012-es olimpián csúcsformában lehetnek, a fiatalok pedig megmutathatják magukat. Irányító pozícióban elsősorban Szucsánszkitól várják a szakértők, hogy kiemelkedik, de Kovacsics Anikó is nagy tehetség, csak sajnos kevés lehetőséget kap a Győrben. Átlövőposztokon Tomori Zsuzsanna és Bulath Anita vihetik a prímet, de a fiataloknak is fel kell nőniük, hogy tehermentesítsék a legjobbakat. Ha szélsőink egészsége rendben lesz, akkor ott nem sok gondunk lehet, és Pálinger Katalin is világklasszis, úgyhogy a kapuban is rendben leszünk. Beállóink közül Szamoránsky Piroska a legrutinosabb, de ő néha el-eltűnik a darálóban.

A legnagyobb gyengénk a védekezésünk lehet. Sajnos a támadások és védekezések közötti cserék kora mára végleg lejárt, nekünk mégis óriási szükségünk van erre, hiszen a legjobb támadóink alacsonyak és könnyűek. A cserék azonban lelassítják a visszarendeződést, amit csak nehezen fogunk tudni elviselni.

Összességében minden nehézség ellenére jobbak vagyunk, mint Szlovénia, akikkel először megmérkőzünk. Ha őket legyőzzük, valószínűleg továbbjutunk, mégis jó lenne, ha nem dőlnénk hátra. Franciaország talán verhető lesz a második napon, és ha őket is elkapnánk, két nagyon értékes pontot vihetnénk tovább a középdöntőbe. Norvégia ellen nem lehetnek vérmes reményeink, minden kérdést le kell rendeznünk az első két meccsen, ellenük pedig ki kell pihennünk magunkat, hogy a másik ágról várhatóan jövő Svédország, Ukrajna és Németország ellen jók lehessünk. Utóbbi három együttes mindegyike legyőzhető, de csak nagy tűzzel és a fiatalok jó játékával.

A szövetség hivatalos elvárása a legjobb nyolc közé jutás, azaz a középdöntős csoport negyedik helye. Szerintünk több is van a csapatban, az pedig nagyban múlik Mátéfi Eszteren és a rutinos játékosokon, hogy ez kijön-e.

hatharom-tipp a D csoport végeredményére:

1. Norvégia

2. Magyarország

3. Franciaország

4. Szlovénia