La Liga

Messi vs. Ronaldo: fej-fej mellett

  • Drégelyvári Anna

A goal.com nemzetközi futballportál szerint az őszi szezon két legjobb játékosa a Lionel Messi és Cristiano Ronaldo, a szaklap az elmúlt hét teljesítménye alapján elemezte a két szupersztár teljesítményét.

Messi és Ronaldo párharca döntetlenre áll

Barcelona és Real Madrid, avagy Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. Erről a két (négy) névről szól a 2010-2011-es spanyol labdarúgó-bajnokság, és kis túlzással az európai -és világfutball is. CR7-et 2008-ban, „A bolhát" 2009-ben választották meg Európa és a világ legjobbjának. Idén is ők azok, de a dél-afrikai világbajnokságon egyiküknek sem jött ki a lépés, ezért valószínűleg a tornát megnyerő spanyol válogatott valamelyik tagja zsebelheti be a FIFA-Aranylabdát (az olasz Gazzetta vasárnap esti híre szerint Andrés Iniesta lehet a befutó, azóta a FIFA is nyilvánosságra hozta a végső jelölteket: a Xavi, Iniesta, Messi trióból kerül ki a győztes).

A két zseni fej-fej mellett halad, a hétvégi, 14. bajnoki forduló előtt Ronaldo 14 találattal vezette a La Liga góllövőlistáját, Messi eggyel lemaradva követte, a harmadik, kilencgólos Fernando Llorente tisztes távolból figyeli csatájukat.

A portál Messi és Ronaldo El Clásico utáni első mérkőzését elemezte. A Barcelona a múlt hétfői 5-0-ás diadal után szombaton Pamplonába kirándult, a spanyol légiközlekedési sztrájk miatt a csapat kalandos úton érkezett meg az Osasuna otthonába, de a hosszas utazás sem zökkentette ki formájukból a katalánokat. Messi passzából Pedro szerezte meg a vezetést, majd az argentin duplájával alakult ki a 3-0-ás végeredmény. Ezzel Ronaldo elé ugrott a listán, de a portugál nem sokáig késlekedett a válasszal.

A Real a Valenciát fogadta, nem épp irigylésre méltó helyzetben. José Mourinhóval november 29-ig veretlenül meneteltek a királyiak Spanyolországban és az európai porondon is, egyesek már újabb galaktikus korszakról vizionáltak. Nos, ez a jövőben még megvalósulhat, de a barcelonai súlyos vereség letaglózta a csapatot, szombat este az volt a kérdés, sikerült-e Mourinhónak megolajoznia a madridi gépezetet, felállnak-e a padlóról Casillasék. Sikerült, a Real, ha kissé nyögvenyelősen is, de a hajrában, emberelőnyben lőtt két Ronaldo-góllal behúzta a három pontot, ezzel a hazai veretlenségi sorozatot továbbra is tartják a blancók. Ezt akár új kezdetnek is vehetik a Bernabéuban, az áprilisi Barca elleni visszavágóig még sok víz lefolyik a spanyol fővárost kettészelő Manzanares folyón.

Ronaldo két találatával visszavette Messitől az elsőséget a góllövőlista élén. A goal.com Messit 8,5-re, Ronaldót 9,0-ra értékelte, hajszálnyi a különbség a két extraklasszis között. Talán még annyi sem, elemezhetjük a legkülönfélébb mutatók alapján teljesítményüket, de amit ők ketten a pályán művelnek, az művészet, a futball esszenciája.