VB 2018

FIFA-szavazás: A győztesek nevetnek, a vesztesek szomorkodnak, az angolok mutogatnak

Történelmi döntést hozott a FIFA végrehajtó bizottsága, miután a 2018-ban Oroszország kapta meg a világbajnokság rendezésének lehetőségét.

Putyin_es_Blatter

A 2018-as labdarúgó világbajnokságot Oroszország rendezheti meg. A FIFA végrehajtó bizottsága ma a kelet-európai országnak szavazta meg a lehetőséget, ami mindenképp történelmi döntés. Soha nem rendeztek még a környéken sem foci-vb-t. Az oroszok hálálkodnak, a hollandok a belgákkal, a spanyolok a portugálokkal szomorkodnak. A pályázat egyik esélyesének tartott angolok - akik állítólag már az első körben kiestek - máris harsány nemtetszésüket fejezték ki a döntés kapcsán.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök nem vett részt a pályázatok bemutatásán, a győzelem hírére azonban Zürichbe utazik, hogy gratuláljon a szervezőbizottság tagjainak és köszönetet mondjon a FIFA-nak. Helyettese, Igor Suvalov képviselte Oroszországot az eseményen, és "Csináljunk együtt történelmet!" felkiáltással köszönte meg a támogatást.

A spanyol, a portugál, a holland és a belga honlapok szomorú hangvételben számolnak be az eseményekről. Miguel Ángel Lóppez, az ibériai pályázat vezetője azt mondta, a szavazás első körében Anglia esett ki, a második fordulóban pedig az oroszok megszerezték a szükséges többséget. Korábbi források szerint háromszor kellett nekifutni a voksolásnak, ezért csúszott félórát az eredmények bejelentése is.

Ruud Gullit, a holland-belga pályázat vezetője is csalódottságának adott hangot. "Úgy éreztem, nyerhetünk, mivel a prezentációnk nagyon jól sikerült. Így is jobbak voltunk, mint az angolok, akiket favoritnak tartottak. Ez azonban nem volt elég. Nem fogom firtatni, hogy miért Oroszország és Katar nyert, elismerem a vereségünket" - mondta.

Az angol internetes site-okon gyorsan megjelentek a gyalázkodó üzenetek. "FIFA screw England"- szólt az egyik. A FIFA-t és Englandet talán nem kell, a screw ige vulgáris jelentéseit pedig nem akarjuk itt megmagyarázni.

David Beckham higgadtan értékelt: "rossz érzés vesztesként távozni, de a küldöttségünk, benne a miniszterelnök és Vilmos herceg, mindent megtett sikerért. Jó lett volna Angliába vinni a világbajnokságot, hisz már elég régen nem rendezhettük meg."

A hivatalos küldöttség tagjai szintén visszafogottan nyilatkoztak. Mind csalódottságukról beszéltek, és gratuláltak a győzteseknek.

A FIFA nyilvánosságra hozta a szavazások eredményeit, amelyek szerint Anglia már az első körben is csak 2 szavazatot kapott, és kiesett. A futball őshazáját tehát hiába favorizálták sokan, nem teljesítettek jól. Valószínűleg mégis lehetett hatása az angol sajtó által kirobbantott korrupciós ügyeknek.

A szavazás alakulása:

Első kör: Oroszország 9, Spanyolország és Portugália 7, Belgium és Hollandia 4, Anglia 2 szavazat (Anglia kiesett)

Második kör: Oroszország 13, Spanyolország és Portugália 7, Belgium és Hollandia 2 szavazat (Oroszország megszerezte a szükséges többséget)