Foci VB

Csütörtökön döntenek a következő két foci-vb helyszínéről

  • Drégelyvári Anna

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága csütörtökön egyszerre két világbajnokság, a 2018-as és a 2022-es helyszínéről is dönt. A szavazást az BBC által kirobbantott korrupciós botrányok árnyékolják be.

FIFA

A program már szerdán megkezdődik Zürichben, először a 2022-es tornára kandidálók mutatják be egyenként 30 perces prezentációjukat. Ausztrália kezdi a sort, aztán a Koreai Köztársaság, Katar, az Egyesült Államok és Japán küldöttsége lép a színpadra. Csütörtökön a 2018-as vb-re aspirálók következnek, sorrendben Belgium és Hollandia , Spanyolország és Portugália, Anglia majd Oroszország. Ezután a FIFA végrehajtó bizottságának szavazásra jogosult tagjai elvonulnak szavazni, a végeredményt pedig Joseph Blatter, a szövetség elnöke jelenti be, várhatóan 16 óra körül.

A szavazást már jó ideje botrányok lengik körül, a voksolásra jogosultak létszáma eredetileg 24 volt, azonban a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut az etikai bizottság november 18-án egy évre eltiltotta, mert a Sunday Times által megrendezett "lebuktató akció" során bebizonyosodott róluk, pénzt fogadtak volna el azért, hogy a vb-helyszínek kiválasztásakor adott országokra szavazzanak. A megmaradt 22 tag közül a BBC televíziós csatorna hétfő Panaroma című esti műsorában további három tisztségviselőt, a brazil Ricardo Teixeirát, a paraguayi Nicolas Leozt és a kameruni Issa Hayatout feketített be, akik a vádak szerint 1989 és 1999 között nagyobb pénzösszegeket vettek fel a 2001-ben csődbe ment ISL-en, a FIFA marketingügynökségén keresztül. A szövetség kedden közölte: nem foglalkozik a műsorban elhangzott állításokkal, mert az ISL-el kapcsolatban a svájci hatóságok korábban már lefolytattak egy nyomozást, amelyet 2008. június 26-án lezártak, s egyetlen FIFA-tagot sem gyanúsítottak meg.

Október 28-án kiderült, hogy az etikai bizottság egy másik vizsgálatot is indított, mert azt feltételezték, hogy megállapodás történt a szavazatcseréről a 2022-re pályázó katariak és a 2018-ra kandidáló spanyol-portugál szervezők között. Ebben az ügyben nem találtak bizonyítékokat, így november 18-án bejelentették, hogy egyik szervezőbizottság vagy szövetség sem követett el törvénytelenséget. A BBC-t egyébként rengetegen kritizálták Anglián belül, mondván a kirobbantott botránnyal rengeteget ártanak az angol pályázatnak.

A menetrend szerint a tagok először a 2018-as, majd a 2022-es helyszínről döntenek. A győztes az a pályázat lesz, amely 50 százalék plusz egy, azaz 12 voksot kap. Ha az első körben egyik kandidáló sem szerez abszolút többséget, akkor a legkevesebb szavazatot gyűjtött pályázat kiesik, és újabb voksolásra kerül sor. Ha az utolsó két pályázat esetében a szavazás végeredménye döntetlen, akkor az elnök, Joseph Blatter voksa lesz a döntő.

2018-as világbajnokság kandidálói: Anglia, Oroszország, Belgium és Hollandia, Spanyolország és Portugália


A 2018-as torna Európában lesz, az egyetlen nem kontinensbeli pályázó, az Egyesült Államok októberben visszalépett a rendezéstől, és helyette a 2022-es eseményre koncentrál. Novemberben mind a négy pályázatban talált hiányosságokat a FIFA, az angoloknál a tervezett szállásokat és edzőpályákat, Oroszországban az infrastruktúra hiányát, míg a közös, spanyol-portugál és belga-holland kandidálásnál a társrendezés gondolatát is megkérdőjelezték, pedig 2002-ben már volt példa ilyenre, akkor Japán és Dél-Korea volt a torna házigazdája.

Tulajdonképpen kétfősre szűkíthető a mezőny, az angol és orosz pályázat között dől el minden bizonnyal a verseny. Anglia eddig egyszer, 1966-ban adott otthont vb-nek, ekkor ünnepelhették az eddigi egyetlen aranyérmüket is. A szigetország mellett dönt a tradíció, a történelem, Anglia a futball hazája, a Premier League a legnépszerűbb és legszínvonalasabb nemzeti bajnokság a világon. Az infrastruktúrával sem állnak hadilábon, az új Wembleyt 2007-ben adták át, az angol stadionok elsőrangúak, és a korábbi évtizedekben többször tragédiákhoz vezető futballhuliganizmust is sikeresen kezelték és visszaszorították. Az angolok számos nagyágyút vetnek be sikerük érdekében, Fabio Capello szövetségi kapitánytól David Beckhamen át Vilmos hercegig az ország prominensei támogatják a pályázatot.

Oroszországot illetően az infrastruktúrát hiányolják a FIFA-nál, de az orosz futball az utóbbi években rendkívüli fejlődésnek indult, és bár van még mit fejleszteni, a tervek ígéretesek. Még sosem rendeztek az országban labdarúgó világeseményt, de maga Putyin miniszterelnök és Medvegyev elnök is tett ígéretet arra, hogy öles lépésekkel kezdik meg a stadionfejlesztéseket. A háttérből a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics is támogatja a pályázatot.

2022-es világbajnokság kindidálói: Ausztrália, Koreai Köztársaság, Katar, Japán, Amerikai Egyesült Államok

Az öt pályázó közül eddig Japán és Dél-Korea (2002-ben közösen) és az Amerikai Egyesült Államok (1994) adott otthont világbajnokságnak, a távol-keletiek ezért kevesebb eséllyel indulnak, hiszen nem valószínű, hogy 2002 után valamelyik ország újra elnyeri a rendezés jogát. Az Arab-félszigeten fekvő Katarnak a rendezés anyagi vonzata nem jelentene problémát, elképesztő stadiontervekkel kápráztatták el a FIFA-t, de így is esélytelenek, a szervezet sem tartja jó ötletnek a katari vb-t, mert a mindössze 11 ezer km2 területű ország túl kicsi piac egy ilyen eseményhez, pedig az arabok Zinedine Zidane-t kérték fel védnöknek.


A futurisztikus katari stadiontervek

A győztes az Ausztrália-Egyesült Államok duóból kerülhet ki. Egyik ország sem számít futballnagyhatalomnak, de a torna minden bizonnyal óriási tömegeket vonzana. Az Egyesült Államokban a 16 évvel ezelőtti világbajnokságon nagy kockázatot jelentett az érdektelenség, azonban mára az amerikaiak nagyon is megszerették a focit. Modern stadionokkal rendelkeznek, és semmi kétség afelől, hogy meg tudnák rendezni az eseményt, ahogyan az ausztrálok is. Kettejük közül az USA számít esélyesebbnek, bár a kenguruk földje talán jobban megérdemelné a rendezést. Ez az egyetlen földrész, amely még nem látta vendégül a futball képviselőit, emellett remek turistacélpont. Az USA Bill Clinton volt elnököt, Morgan Freeman Oscar-díjas filmszínészt veti be, az ötödik földrészt elöljárói, többek között a magyar származású milliárdos, Peter Hargitay segíti, a külcsín érdekében pedig Elle Macpherson szupermodell is jelen lesz.

A fogadóirodáknál egyébként Oroszország és Katar a favorit. A bukmékerek szerint a 2018-as tornára kandidáló országok közül Anglia a második legesélyesebb, a harmadik helyen pedig a spanyol-portugál közös pályázat áll, míg a belga-holland rendezésre van a legkisebb esély. A 2022-es vb nagy valószínűséggel Katarban lesz, a további esélyesek sorrendben az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és Dél-Korea.