FIFA-korrupció

Újabb FIFA-delegáltakról rántja le a leplet a BBC

Az angol szövetség aggódik, hogy aláássák a pályázatukat

A BBC Panorama című műsora három újabb FIFA-tagról akarja bebizonyítani, hogy korrupcióba keveredtek. Hérfő esti adásukról értesítették a nemzetközi szervezet több vezetőjét, köztük Sepp Blatter elnököt is. Az FA ezt egyenesen hazaárulásnak minősítette, a miniszterelnök szerint viszont nem fogja befolyásolni a vb-helyszínről szóló csütörtöki szavazást.

A BBC egyik hétfő esti adásában újabb lelepzesékre készül a FIFA-korrupcióval kapcsolatban. A Panorama című műsor szerkesztői kiterjedt nyomozást folytattak az ügyben, és a múlt héten levélben tájékoztatták a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség vezetőit a bejelentésről.

Jack Warner, a szervezet trinidadi alalnöke azt mondta, nem foglalkozik a dologgal, szerinte semmi újat nem fognak tudni felmutatni a brit újságírók.

Andy Anson, az angol vb-pályázat vezetője tart sajtótájékoztatót

Andy Anson, Anglia 2018-as vb-pályázatának vezetője szerint a műsor elkészítése egyenesen hazaárulás, mivel kizárt, hogy egy ilyen ügy kipattintása után lenne esélye a csütörtöki szavazáson a kandidálásuknak.

A miniszterelnök, David Cameron ugyanakkor úgy vélekedik, hogy a leleplezés nem fogja befolyásolni a szavazatok alakulását. "Persze, hogy zavaró, hogy a Panorama néhány nappal a döntés előtt ilyen műsort sugároz, de ez egy szabad ország. A FIFA meg fogja érteni" - mondta a BBC-nek.

Korábban a szintén brit Sunday Times nevű lap buktatta le a nigériai Amos Adamut és a tahiti Reynald Temariit, a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait. Mindkettőjüket felfüggesztették, és persze a december 2-i szavazásról is kizárták őket.