Tenisz

Federer három szettben verte Nadalt a vb-címért

A svájci ötödször nyerte meg az évzáró ATP-tornát

Napjaink teniszmezőnyének két legjobbja összesen huszonkettedszer találkozott a 2010-es ATP-világbajnokság döntőjében. Bár összességében Nadal áll jobban a Federer elleni meccseket tekintve, ezúttal talán egész héten látszott, hogy csak a svájcié lehet a végső győzelem. Fantasztikus adogatószázalékának köszönhetően ezt be is bizonyította, és ezzel ötödször nyerte a Grand Slam tornák utáni legrangosabb versenyt.

Mindkét teniszező idegesen kezdte a döntőt, de az első adogatásaikat így is simán hozták. Előbb Nadal ijesztett Federerre 3-3-nál, de a svácji 0-30-ról hozta a szerváját. A következő játékban viszont a spanyol vétett kettőshibát, és ez annyira megzavarta, hogy ellenfele azonnal brékelőnyhöz is jutott. Az első szettet innen már rutinból húzta be Federer, aki összesen három labdamenetet vesztett a saját szervájánál.

A második játszmában is sem sokkal többet, mindössze ötöt, csakhogy ebből négyet egy gémen belül. Így ezúttal Nadal szerzett brékelőnyt, és ő is van annyira profi, hogy ennyi elég legyen számára egy szett megnyeréséhez.

A döntő játszmát ellenállhatatlanul kezdte a svájci, és már ellenfele második adogatását elvette. Ez után hozta a sajátját, majd a kockáztató spanyolt kettős hátrányba taszította. Végül 6-1-re nyerte a harmadik szettet, és ezzel ötödször hódította el a vb-trófeát.

Federer az ATP Finals kupával Nadal a háttérben

Beszédes adat, hogy Federer az első adogatásai után a pontok 92 százalékát megnyerte, és összesen csak 13 labdamenetet vesztett a saját szervájából. Az Andy Murray elleni háromórás elődöntő után nyilván fáradtabb Nadal elismerte, hogy ellenfele az egész tornán kimagaslóa játszott, és megérdemelten nyerte 66. ATP serlegét.

ATP World Tour Finals, döntő

Roger Federer (svájci) - Rafael Nadal (spanyol) 6-3, 3-6, 6-1